Україна і світ

«Цьогоріч дипломати стали зброярами»: Дмитро Кулеба провів онлайн-нараду з послами

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба провів онлайн-нараду з послами, на якій поставив їм нові завдання у військовій та енергетичній сферах.

Про це глава української дипломатії поінформував у Фейсбуці. Він написав наступне:

«Цьогоріч дипломати стали зброярами. Ми розібралися в усьому: де який калібр, де його взяти, як і з ким домовитися, які особливості експлуатації цезарів та крабів і які міжнародні комбінації треба побудувати, щоб довезти до нас зброю. Навіть навчилися пакувати танки таким чином, щоб вони не виглядали, як танки. Колись я про це ще напишу.

Нині маємо новий квест. Дипломати-зброярі стають… дипломатами-зброярами-енергетиками. Ніколи не розумів, чому День дипломата і День енергетика у нас в один день – 22 грудня. Тепер розумію, що то був прихований план долі.

Якщо серйозно, то нині два головних пріоритети, які визначив для дипломатів Президент Зеленський, – це зброя та енергетика. Сьогодні я зібрав усіх послів України на онлайн-нараду з цих тем.

Зброя: з самого початку війни тягнемо спільно з Офісом Президента, Міністерством оборони, Міністерством інфраструктури, ГУРом, СЗР звідусіль протиповітряну оборону, важку зброю, бронетехніку, артилерію, боєприпаси. Уся ця командна робота робиться для нашого війська, для нашого народу.

Сьогодні ми поставили на системну основу ще один процес. Я запросив на нараду керівництво Укроборонпрому. Будемо залучати іноземних партнерів до розбудови вітчизняного ОПК. Ідея в тому, щоб не лише тягнути до нас іноземну зброю, але і суттєво розвинути власні потужності. Доступ до іноземних технологій для виготовлення української зброї. Розвиток ремонтного і виробничого потенціалу. Допомога Укроборонпрому в розвитку міжнародної співпраці.

Ну і енергетика. Спочатку довелося зануритися в особливості роботи атомних електростанцій. Тепер і я, і посли України швидко опановуємо все про генератори потужністю від 6.3 до 98 кВт, а також від 50 до 500 кВт. Я також осягнув суть автоматичного перемикача і знаю багато того, що не планував знати, про трансформатори та нюанси з їх транспортуванням.

Ми спільно з Міненерго, Укренерго та усією енергетикою України вже тягнемо зі світу все необхідне для відновлення енергосистем – з усіх країн та в найкоротші терміни.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Запевняю, що дипломати будуть робити все, що в наших силах, щоб на фронті була зброя, а в оселях українців – світло, тепло і вода. Ми не дамо російським покидькам зламати нас своїм терором. Україна обов’язково вистоїть і переможе».

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-10-27 20:55:00