Україна і світ

В Україні запустили серійне виробництво бронежилетів для дітей

Найбільший український виробник бронежилетів Львівський Оборонний Кластер (ЛОК) розпочав серійне виробництво захисних комплектів для евакуації дітей із районів бойових дій.

Ювенальна превенція Національної поліції України звернулася із запитом до ЛОК з метою розробки та передачі захисних комплектів (бронежилет + шолом). До розробки, окрім спеціалістів Львівського Оборонного Кластера, були залучені конструктори Харківського заводу засобів індивідуального захисту.Також консультував проєкт натовський офіцер Калін Дімітров — один із найкращих експертів із військового екіпірування та індивідуальних засобів балістичного захисту, що має понад 20 років досвіду роботи в оснащенні армії та поліції.

Львівський оборонний кластер ЛОК визначений Міністерством оборони України основним координатором волонтерського руху з виготовлення бронежилетів. Створений з початком повномасштабного вторгнення росії у лютому 2022 року. Команда Харківського заводу засобів індивідуального захисту переїхала та привезла технічну документацію та частину устаткування до Львова. Натомість підприємства Львівського регіону, бізнес-спільнота і волонтери долучилися до проєкту. Також доєдналися експерти з балістики і тактичного спорядження зі всієї країни. Координує виробництво бронежилетів та безкоштовно передає до Сил оборони України. Експерти ЛОК мають досвід розробки та виготовлення бронежилетів та тактичного спорядження майже для всіх силових структур України та окремих підрозділів НАТО. Бронежилети відповідають усім стандартам ДСТУ-8782. Тестуються за різних умов основними набоями, що нині використовує армія окупантів.

Дитячий бронежилет виконаний як стандартний рятувальний жилет, тому швидко знімається і одягається. Він в яскравому кольорі та зі світловідбивними смугами. Має подвійне перекриття в ділянці серця та прозору кишеню спереду для інформації. Вага коливається залежно від розміру —  від 2 до 3,5 кг.Ці бронежилети 1-го класу захисту з протиуламковою стійкістю. Шолом стандартний військовий (розмірів S та M). Кавер для шолома розроблений під колір бронежилета і має світловідбивні смуги. Комплекти представлені у трьох розмірах для різних вікових груп (4-6, 7-10, 11-14 років).

—Орієнтовна собівартість виробництва бронежилета —  220 доларів (залежно від розміру). Вартість комплекту разом із шоломом —  близько 500-550 доларів. Усі комплекти безкоштовно передаватимуться структурам, які евакуюють дітей, — розповідають спеціалісти ЛОК.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Нині триває виробництво першої партії бронежилетів, що готуються до передачі й тестування в умовах евакуаційних заходів. Модель дитячого комплекту вже погоджена з Ювенальною превенцією та пройшла необхідну сертифікацію та випробування. Тому незабаром перші 30 комплектів будуть передані спеціальному підрозділу Нацполіції України. Загалом запит надійшов на виготовлення 500 дитячих комплектів.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-10-27 16:49:22