Україна і світ

Відновлення України стане найбільшим інвестиційним проектом в історії Європи – Денис Шмигаль

У 2023 році Україна потребує 38 млрд доларів для фінансування дефіциту бюджету і ще 17 млрд доларів для термінового відновлення. Про це заявив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль 25 жовтня під час спільної прес-конференції з Федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцем та Президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн у Берліні, повідомляє Урядовий портал.

«росія активізувала свої атаки проти енергетичного сектору України та нашої критичної інфраструктури. Для того, аби швидко відбудувати пошкоджені об’єкти та не допустити гуманітарної катастрофи, нам необхідне фінансування від партнерів у розмірі 17 млрд доларів. Ми над цим зараз активно працюємо», — відзначив Прем’єр-міністр.

Денис Шмигаль розповів, що Україна на 2023 рік планує знизити дефіцит бюджету, але все одно потребуватиме зовнішньої допомоги від партнерів у розмірі 38 млрд доларів. За словами очільника українського Уряду, відповідні кошти наша держава розраховує отримати приблизно в рівній мірі від ЄС, США та МВФ.

Крім того, Денис Шмигаль наголосив, що за результатами Другої конференції з відновлення України буде створена нова координаційна платформа, яка стане фінансовим аналогом безпекових зустрічей у Рамштайні.

«Financial coordination platform and meetings дозволить скоординувати фінансову допомогу для України тут і зараз. Крім того, відновлення України стане найбільшим інвестиційним проектом в історії Європи, і для успіху цього проекту нам потрібно скоординувати в одному місці всіх партнерів з країн G7, ЄС та представників міжнародних фінансових організацій», — підкреслив Прем’єр-міністр України.

За словами Федерального канцлера Німеччини Олафа Шольца, міжнародна підтримка Україні забезпечена зараз для захисту від російської агресії і буде забезпечена після війни для якісного відновлення.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у свою чергу наголосила, що ЄС працює над тим, аби Україна отримувала прогнозовану фінансову підтримку протягом всього 2023 року, а також над тим, аби конфіскувати заморожені активи росії на користь України.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-10-25 15:41:26