Україна і світ

Наталя Гуменюк розповіла про дії окупантів на тимчасово окупованих територіях півдня України

На тимчасово окупованих територіях Запорізької області російські окупанти відбирають житло в місцевих жителів, які евакуювалися на підконтрольні Україні території. Росіяни кажуть, що проводять там так звану інвентаризацію житлового фонду, насправді ж незаконно захоплюють майно — заселяють його своїми родичами або військовослужбовцями. Про це, зокрема, днями повідомили в Центрі протидії дезінформації при РНБО України. Також, за їхніми даними, в Маріуполі окупанти відбирають у цивільних громадян автомобілі нібито для військових цілей. А в Херсонській області примушують місцеве населення будувати фортифікаційні споруди для армії окупантів.

Яка наразі ситуація на тимчасово окупованих територіях півдня розповіла під час телемарафону «Єдині новини» керівниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк.

— росіяни продовжують переформатування своїх військових підрозділів, також продовжують евакуацію, в тому числі своїх установ, які встигли там розгорнути. Це установи російського походження на кшталт пенсійного фонду, фінансові інституції, установи, що пов’язані з матеріальними й нематеріальними цінностями. Вони намагаються їх евакуювати на лівий берег. Так само продовжує евакуацію й керівництво, тобто офіцерський склад армії рф. Чому ми кажемо «продовжує». Тому що сполучення між правим і лівим берегом досить ускладнене. Для цього вони використовують нетиповий спосіб створення альтернативних переправ. Зокрема за допомогою барж формують стихійний «понтонний» міст. Але він дуже небезпечний для використання. Зокрема й тому, що штормова погода, дуже сильні вітри та Дніпро теж обурений тим, що вони (росіяни. — Ред.) досі звідти не пішли. Тож вони продовжують евакуацію. Також продовжують тиснути на місцевих жителів інформаційно: розсилають смс-повідомлення про те, що прийдуть українські військові й усіх, хто залишився на правому березі, назвуть колаборантами, почнуть репресивні заходи тощо. Ми проводимо свою інформаційну кампанію про те, що таких заходів бути не може, що це все провокації й намагання очорнити Сили оборони. Але росіяни намагаються зібрати максимальну кількість місцевих жителів, а тих, хто не виїхав на лівий берег, тобто не дослухався до їхніх настанов щодо евакуації, вони збирають у команди для того, щоб формувати оці фортифікаційні споруди. росіяни намагаються все ж таки утриматися в Херсоні, хоча їх там все меншає. Також вони знов намагаються створити провокативні дії щодо вуличних боїв з інсценуванням нападу на цивільних жителів, тобто переодягаючи регулярних військових рф у цивільний одяг і так само розселяючи їх по домівках там, де херсонці виїхали, — сказала Наталя Гуменюк.

На запитання ведучого, навіщо окупанти намагаються і виїхати, і водночас готуються до оборони Херсона, Наталя Гуменюк пояснила:

— росіяни намагаються зберегти все, що найцінніше для них. Можливо, хочуть створити так звану етапну оборону. Зокрема, розуміючи, якщо довго триматися на правому березі не вдасться, їм будуть потрібні ще наступні рубежі оборони. Також вони спробують робити так, щоб ті провокації, які вони готують безпосередньо в обласному центрі, спрацювали, і сподіваються, що це може затримати або якимось чином відкинути напрям дій Збройних Сил України, — зазначила Наталя Гуменюк.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Підготувала Ольга Мосьондз

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-10-24 16:46:08