Україна і світ

Люди бігли і кричали: що очевидці розповідають про атаку дронів на Київ

Зранку в понеділок, 17 жовтня, війська РФ атакували Київ іранськими дронами-камікадзе. Мешканці столиці, як і тиждень тому, чули звуки вибухів та повітряної тривоги.

Окупанти запустили кілька десятків дронів, більшість із яких збила ППО. Однак кілька все ж вдарили по об’єктах столиці. Загалом у Києві зранку пролунало п’ять вибухів. Один із них – у житловому будинку в Шевченківському районі.

З-під завалів уже дістали тіла чотирьох загиблих людей, серед яких жінка, чоловік та молода пара (чоловік та його вагітна дружина). Загибла була на шостому місяці вагітності. Пошуково-рятувальні роботи тривають.

Тим часом очевидці чергового акту терору РФ діляться подробицями пережитого.

У коментарі телеканалу CNN чоловік на ім’я Віталій розповів, що перебував на залізничному вокзалі в момент смертоносної атаки. Він повідомив, що бачив, як над головою пролетів іранський безпілотник Shahed-136 (Шахед), а також чув характерне для нього гучне дзижчання, схоже на двигун мопеда.

– Ми були на вокзалі, тільки приїхали. Ми тільки зійшли з потяга і побачили, що цей Шахед летить над нами. Побачили спалах і вибух. Ми пішли в підвал, а коли вийшли, то побачили друге влучання там, де зараз дим. Ми перебували в укритті близько двох годин, а потім знову стався вибух. Коли все затихло, взяли таксі і поїхали, – заявив чоловік.

За словами Віталія, в якийсь момент люди почали виходити з укриття, але пролунав новий вибух, і виникла паніка.

– Люди бігали, кричали. Була паніка. Люди були налякані, бо не розуміли, що відбувається, – зазначив він.

Своїми враженнями поділилася з CNN і Анна – працівниця кав’ярні, яка знаходиться неподалік від місця атаки. Вона дізналася про удари дронів із новин, оскільки пізніше вийшла на роботу.

– Було страшно, але не так, як на початку війни. Тобто ми якось звикли… Минулого тижня ми не працювали, тому що боялися нових атак. Сьогодні я дійсно починаю думати, чи це безпечно, – заявила вона.

Мало не в епіцентрі атаки дронів опинився телеведучий Єгор Гордєєв. Його будинок розташований за кілька метрів від будинку, знищеного ворожим безпілотником. В ефірі загальнонаціонального телемарафону Гордєєв розповів про надзвичайно потужні удари.

– Перші удари до того фатального вибуху в сусідньому будинку було чути так, наче гупає безпосередньо по твоєму будинку… Вибухова хвиля була така сильна, що мій будинок, який стоїть упритул до зруйнованого будинку, отримав тріщину. Тобто пошкодження достатньо суттєві, – поінформував ведучий.

За його словами, люди в тому кварталі вже вдруге переживають подібну атаку, а тому чітко розуміють, що робити, спускаються в паркінг.

Гордєєв уточнив, що в сусідніх будинках від вибуху повибивало шибки, а на вулицях поблизу залізничного вокзалу було сильне задимлення.

Неподалік епіцентру атаки опинився і посадовець Єврокомісії, директор служби інструментів зовнішньої політики ЄС Петер Вагнер. Він саме прибув потягом до Києва, однак, попри небезпеку, не став скасовувати візит.

В ефірі телемарафону Вагнер розповів, що перечекав повітряну тривогу в укритті на вокзалі.

– Ми приїхали потягом із Польщі на декілька днів. Я прибув, щоб обговорити нові проєкти співпраці з Україною. І буквально одразу після того, як ми вийшли з потяга, спрацювала сирена. Ми були в укритті під платформою, перебували там дві години і вийшли тільки тоді, коли вже було безпечно, – заявив Вагнер.

Одна з мешканок зруйнованого дронами будинку розповіла подробиці удару в коментарі журналістам Радіо Свобода. Жінка живе на першому поверсі, і їй вдалося врятуватися. Одразу ж після вибуху вона з родиною вибігла на вулицю через запасний вихід. Жінка зізнається, що бігли швидко, оскільки було обмаль часу.

– Почала падати на нас цегла, почали падати двері з ванни і туалету на нас, розчинилися цією вибуховою хвилею вхідні двері нашої квартири, посипалася туди цегла. І ми по цій цеглі встигли вискочити, – заявила вона.

Киянка уточнила, що живе якраз з того боку будинку, який постраждав найбільше. На момент розмови під завалами виявили тіла трьох її сусідів.

Киянин Олег у коментарі ВВС News Україна розповів, що чув звуки стрілянини та гудіння дронів. Чоловік живе на Лук’янівці. Він почув перший вибух о 6:40 зі сторони залізничного вокзалу. А за хвилин 10-15 за вікнами пролунали звуки стрілецької зброї.

– Ще один новий звук – старого мопеда – і ми розуміємо, що йде полювання на Шахеда. Дитина з мамою йде до ванни, а я виглядаю. Дійсно, у метрах 100 летить дрон. Дивно, але у променях вранішнього сонця він не чорний, а яскраво жовтий. Через секунду лунає вибух. Орієнтовно за 2 км від мого будинку, – розповів чоловік та додав, що чув ще 4-5 таких вибухів.

Ще один мешканець столиці на ім’я Дмитро розповів журналістам ВВС, що звуки вибухів були схожі на ті, що під час ракетних ударів минулого понеділка.

– Всі сховалися у коридорі. Трохи згодом почули, як деренчить “мопед”, і по ньому стріляють. Було дуже гучно цього разу, – зазначив чоловік, який живе на Печерську.

В епіцентр потрапив і кореспондент британського агентства BBC Пол Адамс. За його словами, вибухи почалися близько 06:30. Загалом їх пролунало п’ять (останній – близько 08:10). Лунали сирени та автомобільні сигналізації, а також звуки автоматичної зброї, коли військові намагалися збити безпілотники.

Варто зазначити, що будинок у Києві, який сьогодні вранці атакував ворожий дрон, не підлягає відновленню: несучі конструкції зруйновані. 16 родин залишились без житла.

Цей будинок був частиною київської історичної забудови: його побудували на рубежі ХІХ-ХХ століть.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Олександр Ткаченко

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-10-17 21:58:39