Україна і світ

В Україні презентували мобільну виставку «Під заступництвом Святої Покрови»

Центр досліджень воєнної історії Збройних Сил України за підтримки Українського інституту національної пам’яті та Національного університету оборони України імені Івана Черняховського презентував мобільну виставку «Під заступництвом Святої Покрови», присвячену Дню захисників і захисниць України.

Про це у Facebook повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

Українська історія багата на приклади патріотичних звершень в ім’я Батьківщини. Славетні часи козаччини, визвольна війна під проводом Богдана Хмельницького та боротьба за українську державність на початку XX століття об’єднали під своїми прапорами багатьох прибічників національної української ідеї.

Відомо, що сучасна Українська держава є історичним спадкоємцем Русі, козацтва, визвольного руху та 1000-літньої християнської традиції. Тому не випадково державне свято «День захисників та захисниць України» збігається у часі з одним з найшанованіших релігійних свят у нашій країні – Покровою Пресвятої Богородиці.

У християнській традиції, Покрову почали святкувати у Візантії в Х сторіччі на згадку про чудесне визволення Константинополя від нападників. За часів Запорізької Січі свято отримало назву Козацька Покрова. Для січовиків Богородиця була заступницею і покровителькою. Покрова символізувала своєрідний небесний щит та захист від ворогів.

Військовий символізм свята взяли собі на озброєння бійці Армії Української Народної Республіки в 1917-1921 роках. А в 1940-х роках Покрову стали вважати своєю покровителькою бійці Української повстанської армії. Особливого значення свято набуло в 2014 році з початком російської агресії.

Нинішній спротив українців ворожій широкомасштабній навалі, звитяга, мужність і жертовність з якою вони боронять рідну землю, лише підтвердили спадкоємність воїнства всіх поколінь. Сьогодні тисячі захисників і захисниць України, як колись їхні звитяжні предки, стали до бою і дають гідну відсіч російському агресору.
Нагороди, грамоти та пам’ятні подарунки вручив присутнім начальник університету генерал-полковник Михайло Коваль, далі відбувся молебень за участю військового капелана Православної Церкви України. Отець Димитрій освятив експозицію мобільної виставки «Під заступництвом Святої Покрови».

Як зазначив начальник «Центру досліджень воєнної історії Збройних Сил України» полковник Ігор Косяк, метою виставки є відновлення історичної пам’яті суспільства у питаннях розвитку та наслідування військових традицій українських міліарних формувань першої половини минулого сторіччя. На його думку, сучасні військовослужбовці Збройних Сил України продовжують шлях мужності українських захисників попередніх поколінь на різних етапах боротьби за незалежність і свободу України.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

До привітань від гостей урочистого відкриття мобільної виставки «Під заступництвом Святої Покрови» доєднався народний артист України Тарас Компаніченко Хорея Козацька – Chorea Kozacky. У виконанні митця пролунали пісні часів Національно-визвольних змагань (1917–1921 років) та власні твори, присвячені сучасним захисникам Батьківщини.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-10-14 18:09:12