Україна і світ

Єнс Столтенберг позначив теми для дискусій на зустрічі міністрів оборони НАТО 12-13 жовтня

Під час брифінгу для медіа Генсек НАТО Єнс Столтенберг розповів, що саме будуть обговорювати міністри оборони країн НАТО на зустрічі, яка відбудеться 12-13 жовтня в Брюсселі.

У першу чергу – це надання подальшої військової допомоги Україні на тлі широкомасштабного вторгнення рф, яке триває з 24 лютого. На зустріч прибуде делегація Міністерства оборони України на чолі з Міністром оборони Олексієм Резніковим.

«Олексій Резніков доєднається до нас на зустрічі групи Рамштайн, а також вечері з міністрами оборони країн Альянсу 12 жовтня,  – заявив Єнс Столтенберг та додав: Ми посилимо допомогу Україні, щоб вони могли боротися проти російської агресії. В України зараз вирішальний момент. Українська армія потребує більш складних систем протиповітряної оборони».

Офіційна позиція Північноатлантичного альянсу залишається незмінною – НАТО підтримує Україну наскільки, настільки це потрібно. На думку Єнса Столтенберга, головними загрозами для безпеки в Європи є путін та лукашенко.

Генсек НАТО анонсував проведення наступного тижня навчань з ядерного стримування.

«Загрози з боку путіна є небезпечними та безвідповідальними.  Ми моніторимо російські ядерні сили, але не бачимо змін», – наголосив він.

Ще однією темою обговорення стане оновлення складів зброї в країнах НАТО. Після надання Україні чисельної військової допомоги з 24 лютого нині виникла необхідність поповнити власні озброєння в Альянсі.

На тлі російської агресії проти України НАТО ще більше звертає увагу на захист критичної інфраструктури.

«НАТО працювало з цим вже», – заявив Єнс Столтенберг.

Все це пов’язано з аваріями на російсько-німецькому газогоні «Північний потік-2», які відбулися нещодавно. Через це НАТО «подвоїли військову присутність у Балтійському та Північному морях до 40 кораблів».

Так само міністри оборони країн НАТО спільно з Верховним представником ЄС з питань зовнішньої політики та безпеки Жозепом Боррелем проаналізують стан та розвиток миротворчих гуманітарних місій в

Косово та Іраку. Це спільні безпекові питання для Євросоюзу та Альянсу.

«Для нас всіх важливо, щоб Україна виграла битву проти російських військ. В іншому випадку це буде небезпечно для всіх нас. А також зробить нас більш вразливими для агресії», – заявив Генсек НАТО.

На думку Єнса Столтенберга, гібридні загрози, кіберзагрози можуть порушити 5 статтю Вашингтонської угоди 1949 року.

«Ми бачимо як росія несе поразку за поразкою на полі бою. Ми бачимо

атаки на українських цивільних, інфраструктуру. Для путіна відсутні альтернативи. Такі агресивні дії неприйнятні та йдуть проти міжнародного права», – наголосив він. – Ми бачили репортажі з Бучі та інших місць. Щоб всі факти (воєнних злочинів рф – ред.) були доступними, триває розслідування, щоб злочинці  були притягнені до відповідальності».

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Таким чином подальша допомога Україні, військове переоснащення Альянсу, виклики в миротворчих місіях на Балканах будуть обговорені міністрами оборони країн НАТО 12-13 жовтня.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-10-11 20:38:12