Україна і світ

Мер бучі дав свідчення німецькій поліції про воєнні злочини зс рф

Мер міста Буча Київської області Анатолій Федорук дав свідчення німецьким поліціянтам про воєнні злочини росармійців, які вони скоїли під час захоплення міста навесні.

Про це міський голова написав у Facebook.

“У Німеччині дав свідчення Федеральній поліції – ми зафіксували злочини росіян, які особисто бачив під час перебування в окупації в Бучі в березні 2022 року. Якщо ви тимчасово мешкаєте на території Німеччини або десь поруч і були свідком чи жертвою воєнних злочинів, повідомте про це в найближчий відділок поліції. Вам запропонують заповнити анкету і запросять на давання свідчень. Тож прошу не лише бучанців, а й усіх українців, що перебувають за кордоном, сприяти цьому процесу”,  –  зазначив посадовець.

Він повідомив, що органи кримінального переслідування ФРН та Міжнародний кримінальний суд (ICC) спільно з Україною та іншими країнами ведуть розслідування війни Росії проти України, і звернувся з проханням до бучанців і українців, які перебувають в Німеччині, сприяти розслідуванню.

«Якщо ви тимчасово проживаєте на території Німеччини або десь поряд і були свідком чи жертвою воєнних злочинів, повідомте про це найближче відділення поліції. Вам запропонують заповнити анкету та запитати для надання свідчень», – додав мер.

Відповідно до Міжнародного кримінального кодексу, федеральний прокурор може переслідувати воєнних злочинців за злочини проти людяності, скоєні по всьому світові, пояснив Федорук. Зокрема, німецька федеральна прокуратура вже притягнула до суду трьох чоловіків в рамках розслідування війни в Сирії та злочинів режиму Башара Асада.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Наостанок бучанський голова наголосив, що важливо, щоб аналогічна модель покарання була застосована й щодо режиму Володимира Путіна та його політичного оточення, а також всього вищого військового керівництва зс рф, в тому числі – міністра оборони сергія шойгу, гендиректора фсб олександра бортнікова та керівника «росгвардії» віктора золотова. Під цю юрисдикцію потрапляє й очільник пвк «вагнер» євген пригожин.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-10-09 05:12:25