Україна і світ

Потрібно створити спеціальний трибунал щодо злочину агресії проти України – глава держави

Україна пропонує реальний шлях, щоб притягнути до відповідальності винуватців первісного злочину, який породив усі інші злочини, скоєні з початку російської агресії.

Про це заявив Президент України Володимир Зеленський під час звернення до учасників публічних дебатів «Війна і закон» у Парижі.

«Проєкт відповідного міжнародного договору для створення спецтрибуналу нещодавно був представлений у Києві дипломатам з країн – наших партнерів. Однак ми пропонуємо цей договір не лише нашим партнерам, а й усім у світі, хто цінує міжнародний правопорядок.

Коли ми укладемо договір і створимо cпецтрибунал щодо російської агресії, то вже сам факт підготовки обвинувальних актів і видача ордерів на арешт тих, хто спланував і наказав розпочати цю агресію, буде найпотужнішим сигналом усім іншим потенційним агресорам у світі, що війна неминуче карається, а винні – притягаються до відповідальності, що право завжди діє і завжди панує закон, а людяність гарантовано захищена.

І я запрошую Францію, зокрема вашу Конституційну раду, активно долучитися до переговорів про заснування спецтрибуналу», – заявив глава держави.

Він також запропонував у жовтні всім, хто цінує міжнародне право, підтримати на засіданні Генеральної Асамблеї ООН фундаментальну резолюцію, що підтвердить міжнародно-правове зобов’язання росії з виплати репарацій за цю війну і визнає необхідність компенсаційного механізму, через який таке зобов’язання може бути реалізоване.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

«Агресор повинен повною мірою заплатити за розв’язані ним жорстокість і руйнування», – наголосив Президент України.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-10-05 11:08:41