Україна і світ

Що сталося у Бабиному Яру: День пам’яті жертв трагедії


Кого розстрілювали у Бабиному Яру

В який період відбувалися масові розстріли

Що з Бабиним Яром зараз

Бабин Яр відомий тим, що там відбувалися масові розстріли євреїв. Проте його жертвами стали не тільки вони.

У Бабиному Яру також розстрілювали ромів, душевнохворих, порушників комендантської години, радянських військовополонених, підпільників, в’язнів Сирецького концтабору.

Крім того, тисячі жертв Голодомору 1932-33 років поховали саме у Бабиному Яру.

Місцем масових розстрілів Бабин Яр став у період з 1941 до 1943 року, під час окупації Києва нацистами. Протягом цього часу загарбники розстріляли тут близько 100-150 тис. осіб, дві третини з яких були єврейського походження.

Наймасовіший розстріл євреїв у Бабиному Яру відбувся 29-30 вересня 1941 року. Тоді від рук нацистів загинуло майже 34 тис. осіб. Загарбники збирали людей на спеціальній заставі, відбирали у них документи, коштовності, змушували роздягатися і виводили до краю яру.

Там їх розстрілювали з кулемета. У 1942 році у Бабиному Яру стратили 100 матросів і командирів Дніпровського загону Пінської військової флотилії. За роки окупації також нещадно вбили 621 члена ОУН.

Перед відступом з Києва у 1943 році нацисти змушували в’язнів Сирецького табору викопувати тіла загиблих і спалювати їх.

Ідея встановити пам’ятник жертвам трагедії у Бабиному Яру з’явилася іще у 1945 році, проте уряд СРСР заборонив це робити, оскільки більша частина загиблих були євреями.

Перший пам’ятник відкрили у 1976 році. Загалом у Бабиному Яру та поблизу встановили 25 пам’ятників, серед яких:

  • пам’ятник розстріляним євреям у вигляді менори;
  • пам’ятник вбитим дітям;
  • дерев’яний хрест у пам’ять розстріляних членів ОУН.

З метою вшанування жертв війни і політичних репресій  1 березня 2007 року було створено Національний історико-меморіальний заповідник Бабин Яр.

У жовтні 2018 року запропонували створити Меморіальний квартал у Бабиному Яру, за основу якого візьмуть приклад Музейного кварталу у Відні.

У 2021 році – 80-ті роковини трагедії. З метою гідного вшанування пам’яті загиблих наприкінці минулого року президент Володимир Зеленський підписав указ про заходи щодо подальшого розвитку Національного історико-меморіального заповідника Бабин Яр.

На сьогодні там створені концептуально нові об’єкти, які розповідають історію трагедії мовою сучасних технологій.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Планується відкриття нових меморіалів, а також створення першого у Східній Європі сучасного музею Голокосту.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-09-29 13:20:49