Україна і світ

Перший повністю електричний літак Alice здійснив політ: майбутнє вже близько

У США провели випробування першого повністю електричного літака. Тести проходили у повітрі, і їх можна назвати успішними.

Щоправда, саме випробування проводилося не дуже довго – літак Alice піднявся на висоту понад 1 км і двічі облетів аеродром, з якого здійснив зліт. Після восьмихвилинного польоту він успішно приземлився на землю.

Alice – це проєкт стартапу Eviation. Мета ентузіастів – створити приміський літак, який не потребує палива, і може використовувати лише електроенергію, залишаючи чистою атмосферу.


За задумом авторів, апарат повинен долати коротку відстань на висоті близько 4500 метрів, і при цьому перевозити до 9 пасажирів. Літаком керуватимуть два пілоти.

У апарат вдалося встановити величезну кількість акумуляторів та електродвигуни – все це вести близько 4 т., що майже половина від усієї ваги пристрою. Щоб надати міцності та легкості літака, розробники використовували дороге вуглеволокно.

Наразі завдання – отримати дозвіл на польоти від Федерального управління цивільної авіації, та з’ясувати вартість польотів. Цілком можливо, що повністю електричні літаки зможуть витіснити звичайні, зменшуючи кількість викидів шкідливих речовин в атмосферу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

І хоча в Україні триває війна, на території країни вже готуються до польотів. Наприклад, на аеропорті Ужгород планують розвивати польоти літаками малої авіації.


Alice
Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-09-28 17:53:48