Україна і світ

Як приборкати гнів, щоб не зіпсувати стосунків з оточенням

Гніватися – це нормально. Коли гнів виникає через дрібні негаразди, то з ним впоратися легко, але, якщо він виник через сварку з близькою людиною, то приборкати його важко.

Практичний психолог Юлія Ворман розповідає, як можна тримати себе в руках, коли виникає ситуація, що хочеться все навкруги потрощити.

1. Намагайтеся не реагувати на імпульс до зриву. Намагайтеся відтягти час.

2. Якщо є можливість піти від від об’єкта подразнення — зробіть це. Приблизно через 15 хвилин ви заспокоїтеся.

3. Відмовляючись від реакції на подразник неекологічним способом, ви даєте собі внутрішню свободу. Ваша звична початкова реакція — це лише звичка, яка формувалася з самого дитинства. За бажання ви можете це змінити, поступово відпрацьовуючи нові стратегії поведінки. Так, для цього потрібні час, терпіння та увага.

4. Визначайте, що ви можете змінити, а що — ні. Вчіться відпускати ситуації, на які ви не можете вплинути. Відмовтеся від нав’язування іншим свого бачення світу.

5. Не наживайте собі ворогів, ображаючи та принижуючи будь-кого, коли гніваєтесь. Вчіться засуджувати вчинок, а не особистість.

6. Якщо у вас є почуття гумору і ситуація дозволяє — жартуйте. Гумор розчиняє гнів.

7. Намагайтеся подивитися на ситуацію очима співрозмовника і зрозуміти його логіку. Якщо ви демонструєте байдужість до думки опонента, це говорить про те, що ви не бажаєте вирішення конфлікту. Вас цікавить лише домінування над ним.

8. Якщо все ж таки гнів захлеснув вас, то пустіть його енергію у продуктивну діяльність. Наприклад, займіться спортом чи фізичною роботою.

9. Під час появи гніву спитайте себе: чим насправді я незадоволений? Яка з моїх потреб не задоволена? Що я можу зробити для того, щоб задовольнити цю потребу та покращити своє становище? Якщо буде можливість, запишіть свої відповіді. Це допоможе вам контролювати свій гнів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Психологічна допомога

Як приборкати гнів, щоб не зіпсувати стосунків з оточенням
Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-09-20 17:34:42