Україна і світ

Навіть у тих, хто ніколи не курив: забруднення повітря може спровокувати рак легень

Британські вчені представили результати дослідження, в якому доведено, що частинки з вихлопних газів автомобілів і диму від викопного палива пов’язані з ризиком недрібноклітинного раку легень (НМРЛ), на який припадає понад 250 тис. смертей від раку легень у всьому світі на рік.

– Ризик раку легень від забруднення повітря нижче, ніж від куріння, але ми не можемо контролювати те, чим ми всі дихаємо, – зазначив головний клініцист Інституту Френсіса Кріка і дослідження раку Великої Британії Чарльз Суонтон.

За його словами, у всьому світі все більше людей піддаються впливу небезпечних рівнів забруднення повітря, ніж впливу токсичних речовин в сигаретному димі.

В ході лабораторних досліджень вчені показали, що забруднюючі частинки (PM2.5) викликають швидкі зміни в клітинах дихальних шляхів в гені, пов’язаному з раком легень, що призводить до утворення ракових стовбурових клітин.

Наступний крок – з’ясувати, чому деякі клітини легень з мутаціями стають раковими при впливі забруднюючих речовин, а інші — ні, резюмують дослідники.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

І підкреслюють важливість зменшення забруднення повітря для зниження ризику легеневих захворювань, в тому числі і раку.

екологія
Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-09-11 10:34:45