Україна і світ

Підсумки пандемії: 10,5 млн дітей втратили батьків через коронавірус

Згідно з даними, опублікованими у вівторок, понад 10,5 млн. дітей втратили одного або обох батьків під час пандемії коронавірусу. До пандемії у світі налічувалося близько 140 млн дітей-сиріт.

Найбільші втрати зазнали Південно-Східна Азія та Африка: там один із 50 дітей постраждав у порівнянні з одним із 150 дітей в Америці.

Серед країн із найвищим рівнем смертності батьків та опікунів – Болівія, Перу, Намібія, Єгипет, Болгарія, Південна Африка, Еквадор, Есватині, Ботсвана та Гайана.

Цифри враховують випадки смерті, що сталися з січня 2020 року до травня 2022 року.

Провідний автор дослідження Сьюзен Хілліс назвала результати протверезними і закликала світових лідерів приділяти першочергову увагу дітям-сиротам, надаючи економічну, освітню та психологічну підтримку.

– Наслідки для дітей можуть бути руйнівними, включаючи приміщення у спеціальні установи, жорстоке поводження, травматичне горе, проблеми з психічним здоров’ям, підліткову вагітність, погані результати навчання, а також хронічні та інфекційні захворювання, – написала Хілліс.

10,5 млн дітей, які втратили одного або обох батьків, включають:

  • 4,2 млн у Південно-Східній Азії,
  • 2,5 млн. в Африці,
  • 1,5 млн в Америці,
  • 1,5 млн. у регіоні Східного Середземномор’я
  • 500 тис. у Європі.
  • близько 250 тис. у США

Керолайн Тавернер, співзасновник Emma’s Place, яка надає консультації з питань горя на Статен-Айленді, всю пандемію працювала з дітьми та сім’ями, які втратили батька через Соvid-19. Вона сказала, що особи, відповідальні за розробку політики в галузі охорони здоров’я, повинні подумати про надання підтримки не лише на короткий термін, а й на довгострокову перспективу.

Адже дітям можуть знадобитися роки, щоб змиритися зі смертю, а дорослі, що їх оточують, можуть не усвідомлювати, що академічні, когнітивні чи поведінкові проблеми часто пов’язані з втратою батьків.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Лише невелика кількість країн, у тому числі США, взяла на себе національні зобов’язання щодо усунення наслідків сирітства, пов’язаних з коронавірусом.

Підсумки пандемії: 10,5 млн дітей втратили батьків через коронавірус
Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-09-07 17:24:58