Україна і світ

Три спеціальності: Маляр пояснила, хто з жінок обов’язково має стати на військовий облік


Три спеціальності: Маляр пояснила, хто з жінок обов’язково має стати на військовий облік

В Україні не планують з 1 жовтня 2022 року ставити на військовий облік усіх жінок, професії яких знаходяться в переліку військово-облікових спеціальностей. Збройні сили наразі потребують спеціалістів лише деяких професій.

Про це розповіла в ефірі загальнонаціонального телемарафону заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

За її словами, заяви, що нібито з 1 жовтня всі жінки, професії яких знаходяться в переліку, обов’язково повинні стати на облік, не відповідають дійсності. Маляр нагадала, що ця норма була відтермінована на рік, до 1 жовтня 2022 року.

– Вже є напрацювання, і ми робимо все можливе для того, щоб з 1 жовтня ніякої обов’язкової постановки на облік не було, – зазначила заступниця міністра.

Маляр уточнила, що є низка спеціальностей, за якими для жінок військовий облік був обов’язковим і раніше (наприклад, медики). Крім того, зараз ЗСУ потребують таких спеціальностей, як кухарі та фахівці в сфері радіоелектроніки.

Для жінок інших спеціальностей військовий облік хочуть зробити добровільним.

– Ми повинні розуміти, що є такі спеціальності, приміром медики, які завжди ставали на військовий облік. Тобто є певний ряд спеціальностей, які були обов’язкові, і зараз у Генштабу є потреба в таких спеціальностях. Це невеликий перелік. Генштаб публічно називав три спеціальності: медики, кухарі та радіоелектроніка. Що стосується інших, ми говоримо про необхідність добровільної постановки на облік. Що це означає? Що жінки, які хочуть, вмотивовані, повинні мати право ставати на облік, – пояснила Маляр.

Заступниця міністра наголосила, що боятися не потрібно, а заяви про заборону на виїзд для жінок, які стануть на облік, це “просто паніка”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-09-05 13:41:30