Україна і світ

Небезпечна інфекція, яку переносять комарі: на Волині у жінки видалили гельмінта з ока

На Волині цьогоріч зареєстровано вже другий випадок зараження небезпечною інфекцією дирофіляріоз. Обидві пацієнтки не знають, як і де могли заразитися. Коло осіб, з якими вони були в тісному контакті, теж пройшли обстеження.

Про це повідомила пресслужба МОЗ.

– Другий випадок зафіксований тиждень тому. Сорокарічна волинянка, за кілька днів до звернення в лікарню, відчула рух над правим оком, – йдеться в повідомленні.

Уточнюється, що в офтальмологічному відділенні Волинської обласної клінічної лікарні була проведена екстрена операція. З верхньої повіки правого ока пацієнтки видалили гельмінта. У мікробіологічній лабораторії його ідентифікували як збудника дирофіляріозу.

Повідомляється, що хвора почувається задовільно, в її оточенні проведено комплексне епідеміологічне розслідування.

Дирофіляріоз – небезпечне гельмінтозне захворювання собак і кішок (іноді – людей), що викликається нематодами. Зараження тварин і людей відбувається через укус комарів, які разом з кров’ю переносять личинкову стадію гельмінта (мікрофілярії) від зараженої особини.

Інкубаційний період після укусу комара до появи дорослого паразита під шкірою або слизовими тіла людини триває від 1 місяця до 2 років.

Прояви захворювання залежать від локалізації паразита. У більшості випадків з’являється хвороблива або безболісна пухлина, пацієнти часто відчувають свербіж, відчуття руху чогось під шкірою або слизовою.

При ураженні ока, яке виникає майже в 45% випадків, виникають вузли під шкірою повік або кон’юнктивою, іноді хворий помічає пересування паразита, набряк повік, біль, сльозотеча.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Після хірургічного видалення паразита пацієнт видужує.

дирофиляриоз
Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-09-01 15:41:40