Україна і світ

Е-рецепт на наркотичні (психотропні) ліки: хто виписує, в якій аптеці отоварити

Експерти Міністерства охорони здоров’я України відповіли на найпоширеніші запитання щодо електронного рецепту на наркотичні (психотропні) лікарські засоби.

– З листопада в Україні замість паперових рецептурних бланків запрацює електронний рецепт на відпуск наркотичних (психотропних) лікарських засобів, – йдеться в повідомленні прес-служби відомства.

Зазначається, що це важливе рішення для пацієнтів, які проходять складне лікування, а також ще один етап посилення контрольованого та відповідального відпуску рецептурних препаратів в Україні.

На які наркотичні та психотропні препарати потрібно е-рецепт

Йдеться про лікарські засоби, які мають наркотичну дію і обіг яких суворо обмежений. Такі препарати застосовуються виключно за рецептом лікаря, виписаним на спеціальному рецептурному бланку форми № 3, і за конкретними медичними показаннями.

Чи буде діяти паперовий рецепт

Так, паперові рецепти будуть діяти ще деякий час – медичні установи, які поки не працюють з електронною системою охорони здоров’я, зможуть виписувати рецепти на паперових бланках.

Втім, важливо зауважити, що мова йде не про звичайні паперових рецептах. Це спеціальні рецептурні бланки форми № 3, які виробляються на рожевому папері і підлягають суворій звітності та обліку.

Який термін погашення е-рецепта на наркотичні препарати

Електронний рецепт на наркотичні (психотропні) лікарські засоби, як і паперовий рецепт на спеціальних бланках форми № 3, дійсний протягом десяти днів з дня виписки.

Як пацієнт зможе отримати електронний рецепт на наркотичний лікарський засіб

Електронний рецепт на наркотичний препарат можна отримати безпосередньо у лікаря, який відповідає за лікування пацієнта. Зауважимо, що пацієнт повинен бути зареєстрований в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ). При виписці електронного рецепта пацієнту надійде смс з номером рецепта і унікальним кодом підтвердження, яке він повинен повідомити фармацевта в аптеці для отримання призначених препаратів.

Втім, якщо лікар поки не працює з ЕСОЗ, він випише пацієнтові паперовий рецепт.

В якій аптеці можна придбати наркотичні лікарські засоби за електронним рецептом

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Придбати наркотичні (психотропні) лікарські засоби за е-рецептом як і раніше можна в тих аптеках, які мають відповідну ліцензію на відпуск наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

ліки
Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-09-01 10:14:46