Україна і світ

Статус біженця: чи можуть українці повернутися додому з ЄС

З початком повномасштабної війни понад 7,5 млн українців вимушені були покинути свої домівки та шукати прихисток у країнах ЄС.

В Європейському Союзі українці мали змогу отримати відомий статус біженця, додатковий або тимчасовий захист.

Станом на 14 червня 2022 року понад 3,3 млн біженців з України отримали в країнах Європейського Союзу статус тимчасового захисту.

Чи може людина, яка отримала статус біженця в ЄС, повернутися назад в Україну та що це тягне за собою – дізнавалися Факти ICTV.

Статус біженця для українців

Це індивідуальне право в країнах ЄС, яке надається після спеціального адміністративного та юридичного процесу, який визначає, чи є підстави надання статусу біженця.

Отримати статус біженця в ЄС може будь-яка особа, яка покинула Україну від 24 лютого 2022 року, або особи, які проживали в Україні, але мають громадянство іншої країни.

Проте не всі українці зареєструвались як біженці за кордоном, більшість оформили статус тимчасового захисту. 

Тимчасовий захист – це не статус біженця відповідно до Конвенції про статус біженців від 28 липня 1951 року, який надає права, аналогічні посвідці на проживання.

Проте українці, які оформили тимчасовий захист в країнах ЄС, можуть паралельно отримати й статус біженця.

Насправді, отримувати статус біженця є сенс у тому випадку, якщо українець планує й далі проживати в ЄС. Адже особа втрачає його, якщо повертається до своєї країни чи отримує нове громадянство.

Крім того, на території ЄС діють обмеження й при отриманні статусу біженця:

  • не можна залишити країну ЄС до моменту отримання статусу;
  • не можна повертатися в Україну після отримання статусу;
  • працевлаштуватися до моменту отриман­ня статусу теж не можна;
  • документи, які посвідчують особу, у вас заберуть.

Саме тому більшість українців і оформлювали собі тимчасовий захист, адже він дозволяє безперешкодно повернутися в Україні. Водночас, у період очікування рішення уповноваженого органу в наданні статусу біженця заборонено перетинати кордон країни перебування.

Правила Польщі

Фото: Depositphotos

У Польщі не потрібно оформлювати статус біженця, щоб легально перебувати на території країни.

Якщо ви в’їхали в Польщу з України в період з 24 лютого 2022 року, ваше перебування є законним протягом 18 місяців. Вам не потрібно подавати заяву на отримання статусу біженця.

Після 9 місяців перебування в Польщі ви можете подати заяву на отримання дозволу на тимчасове проживання терміном на три роки.

Водночас, більшість українців отримали у Польщі статус тимчасового прихистку. Такі громадяни можуть повернутися в Україну лише на 30 днів.

Якщо ваше перебування вдома буде більше 30 днів, ви втрачаєте міжнародний захист, соціальне забезпечення та, відповідно, право пільгового в’їзду.

Правила Німеччини

Щоб повернутися з Німеччини в Україну, необхідно мати посвідку на перебування у ФРН (згідно з параграфом 24 Закону про перебування).

Фото: Depositphotos

Ви можете поїхати в Україну та потім повернутися до Німеччини в будь-який час, якщо вже маєте посвідку на перебування. Перед виїздом переконайтеся, що ваш дозвіл на перебування ще дійсний, і, якщо необхідно, вчасно подайте заяву на продовження.

Статус біженця ви втратите, якщо виїдете з Німеччини, тому краще оформлювати собі посвідку на перебування.

Правила у Франції

Громадяни України, які покинули Україну внаслідок воєнного вторгнення РФ після 24 лютого 2022 року, мають право на тимчасовий захист (protection temporaire) на території ЄС.

Посольство України у Франції радить оформлювати саме тимчасовий захист, оскільки на відміну від статусу біженця, захист не передбачає заборону повернення на територію України.

Тобто українці можуть повернутися додому в будь-який момент.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Водночас, якщо ви маєте статус біженця у Франції і вирішили повернутися в Україну, будьте готові до скасування статусу біженця та усіх пільг і виплат, які він передбачав.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-08-17 16:38:59