Україна і світ

Випадкове отруєння побутовою хімією: перша допомога, лікування

Експерти Американської асоціації токсикологічних центрів розповіли про правила поведінки при випадковому отруєнні побутовою хімією і методи лікування цієї травми.

На думку авторитетних токсикологів, отруєння побутовою хімією відбуваються набагато частіше, ніж про це стає відомо широкому загалу.

Наприклад, в США щороку фіксують близько 2-4 млн отруєнь, з яких 90% трапляються саме в домашніх умовах.

Відзначається, що побутова хімія небезпечна тим, що до її складу входять речовини, до яких організм людини не адаптований. Тому наслідки таких отруєнь можуть бути дуже важкими аж до утворення дірки (перфорація) в стінці стравоходу.

Така травма може привести в кінцевому підсумку до важкого онкологічного захворювання.

Що відбувається

Потрапляючи в стравохід, продукти побутової хімії викликають хімічний опік тонкої слизової оболонки. Обсяг опіку збільшується в міру просування отруйної рідини по травному тракту.

Правила першої допомоги при отруєнні побутовою хімією:

  • ні в якому разі не намагатися викликати блювання. Оскільки в цьому випадку хімія повертається в порожнину рота, вдруге травмуючи стравохід;
  • активоване вугілля в даному випадку абсолютно марне;
  • негайно викликати бригаду медиків швидкої екстреної допомоги;
  • пити воду, щоб максимально розбавити токсичну рідину і промити стравохід. Але води не повинно бути занадто багато, оскільки це може викликати блювання.

Лікування отруєнь побутовою хімією

Для початку в медустанові зроблять відповідні обстеження, щоб отримати уявлення про ступінь отриманих ушкоджень. Зазвичай мова йде про рентгенографію з контрастуванням.

Суть лікування таких отруєнь полягає у введенні спеціальних препаратів, дія яких спрямована на нейтралізацію хімічних засобів.

На другому етапі застосовуються знеболюючі та препарати, що блокують блювання.

При перфорації стравоходу, як правило, призначається хірургічне лікування – видалення пошкодженої його частини. Є кілька методів, але найвдалішим вважається заміна стравоходу частиною товстої кишки.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: NJPIES

хімія
Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-08-16 10:08:16