Україна і світ

29-річну жінку лікували від грибка, а виявився рак шкіри

29-річна жінка, у якої рак шкіри помилково прийняли за грибкову інфекцію, сказала, що для неї це жахлива несподіванка, і закликає інших берегти себе, бути обережними на сонці та звертатися до лікаря з будь-якими тривожними родимками.

– Будь ласка, не недооцінюйте шкоду, яку може завдати сонце. Носіть капелюх, залишайтеся в тіні та перевіряйте свої родимки, — написала Сара Лі, журналіст BBC, у Twitter у п’ятницю.

Меланома — це рідкісний та найнебезпечніший рак шкіри. За даними Національного інституту охорони здоров’я, цього року в США було зареєстровано близько 99 780 нових випадків меланоми, і близько 7% цих пацієнтів померли.

Вважається, що однією з найважливіших причин меланоми є вплив ультрафіолетового випромінення.

У групі ризику знаходяться люди з світлим або рудим волоссям, а також члени родини, в якій хтось хворів на меланому.

– Коли медсестра повідомила мені цю новину по телефону, я була настільки шокована, що ледь не знепритомніла. Я не користувався солярієм, я користувався сонцезахисним кремом із фактором 30 і я виросла в Уельсі, де майже завжди йдуть дощі, — написала Лі про день, коли вона дізналася, що родимка була раком. І це через шість місяців, трьох віртуальні консультацій сімейного лікаря та двох оглядів дерматолога.

Чорна родимка розміром з горошину

Лі вперше помітила чорну родимку розміром з горошину на своїй шкірі голови в липні 2021 року після того, як вона сфотографувалася, щоб вирішити, чи потрібні їй нові відблиски для тонкого світлого волосся.

Перший сімейний лікар негайно направив її до дерматолога, який у серпні 2021 року сказав їй, що пляма на її шкірі голови навряд чи злоякісна.

До листопада родимка виросла і розмножилася, тож вона надіслала фотографії іншому сімейному лікарю, який сказав, що це грибок, який покращиться без лікування. Це не переконало Лі, і вона викликала іншого сімейного лікаря, який направив її до іншого дерматолога, який організував видалення родимок хірургічним шляхом і біопсію.

Видалили 24 лімфовузли

У січні результати біопсії підтвердили, що у Лі третя стадія меланоми, тобто рак поширився на її лімфатичні вузли.

Лі перенесла восьмигодинну операцію з видалення 24 лімфатичних вузлів, у тому числі на шиї.

У Лі більше немає ознак раку в організмі, але вона продовжує приймати два препарати, які блокують ріст раку.

Шукайте родимки, які змінюють розмір, форму чи колір

Першою ознакою меланоми може бути зміна форми або кольору родимки: нова коричнева чи чорна пляма.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Рідко буває так, що родимку просто вирізають, але рідко буває, що цього достатньо.

меланома
Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-08-13 17:30:36