Україна і світ

Протягом декількох місяців: названі основні симптоми тривалого Covid-19

Дослідники Медичного коледжу Джорджії в США повідомляють, що втома і головний біль є найбільш поширеними симптомами, про які повідомляли люди через більше чотирьох місяців після зараження Covid-19.

У низці затяжних симптомів після перенесеної інфекції названі болі в м’язах, кашель, зміна запаху та смаку, лихоманка, озноб і закладеність носа.

– Наші результати підтверджують зростаючу кількість доказів того, що після зараження Covid-19 виникають хронічні нейропсихіатричні симптоми, — зазначає невролог і автор дослідження Елізабет Рутковскі.

За її словами, є багато симптомів, про які медики не знали на початку пандемії, тому були проблеми з призначенням правильного лікування.

Повідомляється, що в перспективному, когортному дослідженні Covid-19 взяли участь перших 200 пацієнтів приблизно через 125 днів після позитивного результату тесту на коронавірус.

80% учасників повідомили про неврологічні симптоми, пов’язані з головним болем і стомлюваністю.

При цьому жоден з учасників не повідомив про інсульт, слабкість або нездатність контролювати м’язи обличчя, а проблеми з координацією були одними з менш частих симптомів.

25% відповідали критеріям депресії, 18% пацієнтів – об’єктивним критеріям тривоги.

Хоча результати узгоджуються з іншими дослідженнями, Рутковські каже, що був дивним той факт, що симптоми, про які повідомляли учасники, часто не відповідали тому, що показало об’єктивне тестування.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За словами автора наукової роботи, одна з кращих речей, яку кожен може зробити в майбутньому, це намагатися уникати зараження, в тому числі проходити вакцинацію або ревакцинацію, щоб захистити мозок і тіло від тривалих симптомів Covid-19.

коронавирус
Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-08-08 14:03:52