Україна і світ

Евакуація обов’язкова: із Донецької області закликають виїхати близько 220 тис. мешканців


Евакуація обов’язкова: із Донецької області закликають виїхати близько 220 тис. мешканців

З Донецької області хочуть обов’язково евакуювати від 200 до 220 тис. місцевих жителів. Про це повідомила віцепрем’єр, голова МінТОТ Ірина Верещук у коментарі ведучому телеканалу ICTV Вадиму Карп’яку у рамках національного телемарафону.

Верещук наголосила, що евакуація мешканців Донецької області є обов’язковою. Серед причин – підготовка до опалювального сезону, оскільки на Донеччині немає газопостачання.

– Усі газогони, які можна було відремонтувати – відремонтовано, але ворог знову і знову знищує все, що допомогло б обігріти людей узимку. Також немає належного електропостачання. Одним словом: тепла на Донеччині в зимовий період не буде. Інша причина – обстріли, які лише посилюються, – перерахувала вона.

Віцепрем’єр уточнила, що спеціальний штаб евакуює жителів Донецької області до більш безпечних регіонів і назвала виїзд із Донеччини “обов’язком кожного дорослого”.

– На Донеччині 52 000 наших дітей. Їх потрібно евакуювати і не можна наражати на смертельну небезпеку, залишаючи в зимовий період без тепла і світла, без можливості обігріти. Загалом із Донецької області необхідно евакуювати 200-220 тис. наших громадян. Є місця, куди ми їх розмістимо, це певні регіони, – сказала міністр.

За її словами, всім, хто евакуюється, допоможуть зробити довідки ВПО та видадуть грошові виплати.

– У нас вже є цей план і, головне, розуміння куди будуть розселені люди, до яких регіонів, де навчатимуться їхні діти. Прошу про одне: евакуюйтеся вже зараз. Є коридори, мій особистий контроль, ми розселятимемо людей, вони не будуть без тепла та нашої уваги, – пообіцяла Верещук.

Що робити, якщо не хочеш евакуюватись

За словами Ірини Верещук, є певна форма відмови від евакуації, заповнення якої буде обов’язковим.

– Якщо людина відмовляється виїжджати, їй необхідно буде підписати, що вона розуміє та усвідомлює персональну відповідальність за своє життя. Ми є демократичною країною, ми не можемо нікого змушувати евакуюватися, – сказала віцепрем’єр.

Вона додала, що зараз у штабі думають лише про те, як зробити так, щоб діти не постраждали через безвідповідальність батьків, які, можливо, думають, що краще залишити їх вдома, незважаючи на обстріли і те, що взимку будуть величезні проблеми із теплом.

Раніше Верещук очолила координаційний штаб, який займатиметься організацією евакуації мешканців Донецької області.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-07-30 16:34:26