Україна і світ

Пережив ненависть та заборони: як тризуб став державним символом України

Тризуб є одним із найважливіших державних символів, якому довелося подолати історичну дистанцію довжиною в понад тисячоліття.

Виглядом теперішніх символів влади президента України – печатки, булави, знака та прапора-штандарту – ми завдячуємо геральдисту Олексі Руденко, який є їхнім автором.

Він розповів, що тризуб вперше почав використовувати ще Володимир Великий, у IX столітті.

– Князь, використовуючи ті самі принципи, за якими створювалися візантійські монети, почав карбувати на цих монетах власне зображення, і там навіть напис: Володимир на столі, тобто, Володимир на престолі. Але на зворотньому боці стояв знак його власності, знак тризуба, який він першим почав використовувати, – розповів геральдист.

Що спонукало Хрестителя Русі обрати саме такий знак – історія замовчує. Бо ж його батько, Святослав Хоробрий, як і ще декілька Рюриковичів, послуговувалися двозубами. Нині цей символ отримав нове життя в оздобах Сил спеціальних операцій.


Із занепадом Русі про тризуб майже забули. Дискусії в українських культурних колах щодо національної символіки знову почалися лише у XIX столітті.

І якби з цього часу і до 1918 року, коли тризуб таки прийняли, в якийсь момент віхи історії звернули б не туди – ми могли б мати геть інший герб.

Приміром, козака з мушкетом – герб Війська Запорозького. Або Галицького лева – символ Руського королівства а, згодом, і Західно-Української Народної Республіки.

Чи Архістратига Михайла – знак Наддніпрянської України із Галицьким левом на щиті. Він був уособленням єдності східних та західних українців. Врешті, переміг найдавніший і найлаконічніший із символів.

– В його основі лежить, як я підозрюю, не зовсім геральдика, яка пов’язана з певною родиною. Можливо, це якийсь рунічний символ, який характерний якраз для скандинавських народів, – розповів історик та військовослужбовець Антон Дробович.

Повноцінно стати знаком української незалежності тризуб зміг лише після розпаду Радянського Союзу, до цього – ним користувалися повстанці, зокрема УПА, дисиденти, а також – низка емігрантських організацій.

– Це націоналістичний символ. У Радянському Союзі для нього було окреме визначення. Але Радянський Союз, як і кожна імперія, він же ж формував сенси. Він стверджував, що націоналістична – далі знак рівняння – нацистська, – розповів геральдист Олекса Руденко.

Нині Росія, яка вважає себе правонаступницею Радянського Союзу, таку політику продовжує.

У 2014 році Василю Пелишу, тоді бійцю батальйону Айдар, татуювання герба із підписом Слава Україні, коштувало руки. Її відрубали, коли потрапив у полон до ворогів. І на той момент Василю було лише 19 років. Проте це не зупинило його, тому він знову встав до лав Збройних сил.

– Росія постійно вчиняє оці немотивовані звірства. Вони не розуміють, що кожна така людина потім присвятить життя боротьбі з Росією, – каже історик Антон Дробович.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Геральдист Олекса Руденко додав, що наявність тризуба, як головного символа, зшиває останнє тисячоліття нашої історії.


тризуб
Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-07-28 20:54:52