Україна і світ

Прагнутимемо найшвидшого початку переговорів про членство України в ЄС – президент Литви

Литва продовжить надавати експертну підтримку Україні в питаннях євроінтеграції і сприятиме якнайшвидшому початку переговорів про повноправне членство в Європейському Союзі.

Про це під час виступу у Верховній Раді у четвер, 28 липня, заявив президент Литовської Республіки Гітанас Науседа.

— Ми допоможемо Україні подолати цей складний шлях. Ми продовжуватимемо надавати експертну підтримку, і разом з вами прагнутимемо найшвидшого початку переговорів про членство в ЄС, – сказав він.

За його словами, досвід Литви свідчить, що фундаментальною умовою успішної європейської інтеграції є широкий політичний консенсус. Він наголосив на важливості, щоб таке становище “було закріплено у Конституції України”.

Президент Литви запевнив, що його країна прагнутиме подальшого посилення міжнародних санкцій проти РФ та забезпечення їхньої ефективної реалізації, а також зменшення залежності Європи від російських енергоресурсів.

— Ми чітко бачимо, що рішень про запровадження міжнародних санкцій (проти Росії, – Ред.) та військової підтримки України, хоч би якими важливими вони були, все-таки, недостатньо.

Тому ми будемо прагнути до подальшого посилення санкцій та забезпечення їх ефективної реалізації, а також до зменшення залежності всієї Європи від російських енергоресурсів, – сказав Науседа.

Також він наголосив, що “фінансові потоки, які допомагають Росії фінансувати цю жорстоку війну, мають бути заблоковані”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Президент Литви Гітанас Науседа прибув 28 липня з візитом до Києва. В українському парламенті він вручив Володимиру Зеленському найвищу державну нагороду своєї країни – Орден Вітовта Великого.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-07-28 20:47:38