Гепатит А, холера, ботулізм: як не стати жертвою харчового отруєння
Як не стати жертвою харчового отруєння. Яких основних правил слід дотримуватися, щоб продукти харчування не завдали нашому здоров’ю непоправної шкоди. Адже неналежна якість їжі і води може стати причиною серйозних захворювань.
На ці питання відповіли експерти онлайн-платформи Бережи себе.
– Умови війни і окупації далеко не завжди дозволяють дотримуватися цих порад. Вибір їжі часом неможливий, і в таких випадках бажання зберегти життя буде на першому місці, – закликають фахівці.
Вода
Експерти нагадують, що через воду передається багато різних вірусів і бактерій. Таких як:
- гепатит А (більш відомий як хвороба Боткіна);
- різноманітні кишкові віруси;
- холера.
Якщо можливості набирати воду в перевірених місцях з очищенням немає, необхідно:
- кип’ятити її мінімум 5-7 хвилин;
- частково очистити воду від домішок за допомогою додавання декількох таблеток активованого вугілля.
Якщо ви помічаєте прояви порушення роботи травної системи (діарея, здуття, біль), які тримаються довше 5-7 днів, варто замислитись, чи не може вода спровокувати ці симптоми.
Їжа
Їжу потрібно піддавати значній термічній обробці, а ще стежити за її зберіганням у відповідних умовах.
Недосмажене м’ясо і напівсирі яйця можуть бути інфіковані збудниками.
Також слід уважно оглядати консерви:
- термін придатності;
- цілісність упаковки;
- відсутність здуття.
По можливості, уникайте вживання домашніх консервів та копченини, оскільки це загрожує зараженням ботулізмом.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Джерело: Бережи себе
Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-07-15 10:12:03