Масове отруєння у ресторані Кацуріна: фахівці виявили численні порушення санітарних норм

У львівському ресторані «Китайський привіт», де нещодавно отруїлися 76 людей, виявили грубі порушення санітарних норм. Про це повідомили у Головному управлінні Держпродспоживслужби у Львівській області.
Під час епідеміологічного розслідування фахівці встановили низку критичних недоліків в організації харчового процесу, зокрема:
- інвентар з кондитерського цеху мився разом із м’ясним та овочевим у підвальному приміщенні;
- відсутність спеціальних ємностей із кришками для зберігання чистого інвентарю;
- сипучі продукти зберігались у коридорі підвалу, а в холодильниках порушено товарне сусідство;
- прибиральний інвентар зберігався неорганізовано, без маркування;
- не було належного контролю температур зберігання — чек-листи й журнали не надано.
Також встановлено, що лише 7 із 23 працівників мали чинні медичні книжки. Інших направлено на медичне обстеження — їхнє повернення до роботи залежатиме від результатів.
«Продовжуються дослідження зразків їжі, змивів з поверхонь обладнання та проб води. При вірусологічному досліджені проб води вірусів гепатиту А, ротавірусів, ентеровірусів та аденовірусів не виявлено», – йдеться в повідомленні.
Також перевірено м’ясо птиці та яйця, які використовували в ресторані:
- м’ясо курятини відповідає всім нормам безпечності, зокрема за рівнем радіації, мікробіологією та вмістом хімічних речовин;
- яйця також безпечні і відповідають вимогам щодо якості та безпечності.
Як повідомляв Львівський портал, лабораторне дослідження, проведене після масового отруєння у ресторані «Китайський привіт», не виявило сальмонели у відібраних зразках птиці і яєць.
Зазначимо, напередодні у Львівському обласному центрі контролю та якості хвороб сповістили, що у шістьох госпіталізованих хворих виявили сальмонелу. Про те, що збудником масового отруєння у ресторані «Китайський привіт» була саме ця бактерія, раніше говорила й очільниця цього центру Наталія Іванченко-Тімко. Але який саме продукт був інфікований сальмонелою, тоді ще не з’ясували.
Загалом в інфекційну лікарню потрапили 75 людей, серед них було дев’ятеро дітей. Встановлено, що вони харчувались у ресторані «Китайський привіт» та їли один і той самий десерт – Сінгапурський чізкейк.
Всі пацієнти скаржились на високу температуру, нудоту, блювоту, діарею, біль у животі та загальну слабкість.
Як відомо, сальмонелу можна підхопити не лише через заражені продукти (м’ясо, яйця, молочні продукти, овочі та фрукти), а й через воду та інфіковані побутові предмети та поверхні. Саме тому медики наголошують на важливості гігієни рук після походу у вбиральню.
Нагадаємо, ресторан «Китайський Привіт» у Львові відкрили 13 липня на вул. Вороного, 3. Про масове отруєння людей стало відомо 16 липня. Власником закладу є відомий ресторатор Міша Кацурін, він теж отруївся і потрапив у лікарню. Він запевнив, що всім постраждалим оплатять лікування.
Водночас сам ресторан після спалаху інфекції відразу закрили. Там проводили перевірку, відбирали зразки для проведення лабораторних досліджень. Ресторатор також додав, що в закладі утилізують абсолютно всі продукти, незалежно від епідрозслідування.
Поліція почала розслідування за фактом масового отруєння у нововідкритому ресторані східної кухні. Кримінальне провадження відкрили за ч. 1 ст. 325 ККУ (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням).
Санкція статті передбачає від 17 до 51 тисячі гривень штрафу або арешт до шести місяців, або обмеження чи позбавлення волі до трьох років.
Фото: ілюстративне, Емма Стадник / Еспресо
Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2025-07-22 17:23:00