Україна і світ

Допомагає схуднути і не тільки: вчені довели користь цибулі

Фото: Depositphotos

Експерти, з посиланням на наукові дослідження, довели безсумнівну користь цибулі, яка має антиоксидантний ефект, захищає від ракових захворювань, підтримує імунну систему і допомагає під час схуднення.

Зазначається, що цибуля містить фітонутрієнти – сполуки, які рослини виробляють для захисту від бактерій, вірусів і грибків. Ось які її основні переваги для здоров’я людини.

Боротьба з бактеріями

Цибуля знищує такі шкідливі бактерії як escherichia coli (E. coli), staphylococcus aureus (S. aureus), bacillus cereus. Дослідження свідчать, що кверцетин – один із флавоноїдів, що міститься в цибулі, здатний уповільнювати розмноження багатьох видів бактерій.

Протираковий ефект

Деякі дослідження вказують, що споживання цибулі може знизити ризик розвитку певних видів раку, особливо раку шлунково-кишкового тракту. Той же кверцетин, за даними досліджень, може пригнічувати ріст Helicobacter pylori (H. pylori) – бактерії, пов’язаної з розвитком раку шлунка.

Зменшує запалення

Цибуля містить флавоноїди, глутатіон, сполуки селену, вітаміни E і C, які мають антиоксидантний ефект, допомагаючи організму боротися зі шкідливими вільними радикалами.

Контроль рівня цукру в крові

Екстракт цибулі в поєднанні з антидіабетичними препаратами знижує рівень цукру в крові на 35-50% залежно від дози.

Здоров’я кісток

Дослідження засвідчили, що один із найпотужніших компонентів цибулі – пептид GPCS – може запобігати руйнуванню кісткової тканини, зменшувати втрату кісткової маси та знижувати ризик переломів.

Покращує травлення

Цибуля є чудовим джерелом пребіотиків, що сприяють здоров’ю кишкової мікрофлори. Вона містить інулін – сполуку, що стимулює розмноження корисних бактерій у кишечнику.

Багато корисних речовин

Ось яка харчова цінність ? 0,1 мг (5% добової норми), кальцій – 16 мг (2% добової норми), фолієва кислота – 15,2 мг (4% добової норми).

Сприяє схудненню

Ожиріння часто супроводжується запальними процесами в організмі. Флавоноїд кверцетин, що міститься в цибулі, допомагає зменшувати масу тіла, кількість жиру та рівень тригліцеридів у крові.

Сира чи варена

Видання зазначає, що цибуля корисна як у сирому вигляді, так і термічно оброблена. Але обробка зменшує вміст тіосульфінатів – речовин, що мають антибактеріальні, протигрибкові та антибіотичні властивості.

Дослідження показують, що якщо подрібнити цибулю перед приготуванням, вона зберігає більше корисних властивостей. Найбільші втрати поживних речовин відбуваються під час варіння та смаження, а запікання, навпаки, може підвищити вміст флавоноїдів.

Джерело: verywellhealth.com

Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-03-04 13:02:00