Україна і світ
Справжній французький багет: рецепт приготування в духовці

Французький багет – не просто хліб, а справжній символ Франції, який з’явився у 1920-х роках у паризький пекарні. Відтоді багет швидко став улюбленим серед парижан і жителів інших міст. Сьогодні цей хрусткий хліб відомий у всьому світі.
Справжній французький багет в домашніх умовах готується дуже просто. Рецепт – в нашому матеріалі.
Французький багет: рецепт
Інгредієнти на 2 багети:
- борошно пшеничне – 450 г
- вода – 250 мл
- сухі дріжджі – 1 ч. л.
- сіль – 3/4 ч. л.
- олія – 1 ст. л.
Як приготувати французький багет у духовці:
- Просійте борошно, щоб воно стало повітряним. Додайте дріжджі та перемішайте.
- У мисці у теплій воді розчиніть сіль, потім влийте рідину до борошна з дріжджами. Додайте олію та почніть замішувати тісто.
- Вимішуйте тісто на робочій поверхні близько 5 хвилин, доки воно не стане гладким та еластичним.
- Сформуйте з тіста кулю, покладіть її у теплу миску, накрийте рушником та залиште у теплі на 1 годину 30 хвилин.
- Обімніть тісто, перекладіть на присипану борошном поверхню, розділіть на 2 однакові частини.
- Кожен шматок розкачайте у прямокутник, після чого згорніть у рулет, ретельно защипнувши краї.
- Розкатайте рулет руками, надаючи йому довгастої форми багета.
- Викладіть багети на деко, присипане борошном, залишивши між ними відстань, бо тісто буде підходити.
- На кожному виробі зробіть гострим ножем косі надрізи, накрийте рушником і залиште на 30 хвилин у теплому місці.
- Перед випіканням посипте багети тонким шаром борошна.
- Випікайте в розігрітій до 210 градусів духовці 10 хвилин, потім знизьте температуру до 180 градусів і випікайте ще 15 хвилин.
Готуємо французький багет: поради та секрети
- У різних регіонах Франції багет має свої особливості – у Парижі він тонший та довший, у Провансі може бути з оливками чи травами, а в Ельзасі часто доповнюється кунжутом.
- Щоб отримати справжню хрустку скоринку, поставте в духовку ємність із гарячою водою – це створить пар, який зробить кірку ідеальною.
- Французи люблять багет із сиром, паштетом або просто з вершковим маслом. Вранці його подають із джемом до кави, а вдень використовують для бутербродів з хамоном чи рибою.
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-02-25 15:32:00