Фрукти, кава і шоколад на 23% знижують ризик переддіабету

Дослідження науковців Бразилії виявило, що харчування, багате на поліфеноли, що містять фрукти, кава, шоколад та вино, на 23% зменшує ризик метаболічного синдрому та гормональних розладів.
Результати були опубліковані в Journal of Nutrition.
Метаболічний синдром
Метаболічний синдром є серйозною загрозою для здоров’я, оскільки він об’єднує кілька патологій, які підвищують ризик розвитку серцево-судинних захворювань, діабету та інших ускладнень.
Синдром діагностують, якщо людина має принаймні три з наступних ознак: абдомінальне ожиріння, підвищений кров’яний тиск, високий рівень цукру в крові, підвищений рівень тригліцеридів і дисліпідемія.
За статистикою, поширеність метаболічного синдрому стрімко зростає в усьому світі. Бразилія не є винятком. У 2022 році цей показник становив вже 33%.
З огляду на ці дані, вчені вирішили дослідити, яким чином можна запобігти синдрому.
Для цього вони проаналізували дані 6 378 учасників, стан здоров’я яких відстежували з 2008 року.
Дослідження показало, що 469 мг поліфенолів на день на 23% знижує ризик розвитку метаболічного синдрому. Тоді як 177 мг на день- лише на 17%.
— Хоча раніше було виявлено зв’язок між споживанням поліфенолів і зниженням ризику метаболічного синдрому, жодне дослідження не підтверджувало цей зв’язок на такій великій вибірці протягом такого тривалого періоду, — зазначила одна з авторок дослідження.
Дієта, багата на поліфеноли
Поліфеноли є потужними біологічно активними сполуками.
Відомі своїми антиоксидантними, протизапальними та кардіозахисними властивостями, темний шоколад, фрукти (виноград, полуниця, асаї та апельсини), кава і вино не лише забезпечують організм вітамінами і мінералами, але й сприяють зміцненню імунної системи.
Поліфеноли у фруктах допомагають знижувати запалення, покращують метаболізм і можуть зменшувати ризик розвитку хронічних захворювань, таких як діабет і ожиріння.
Не менш позитивно впливало на здоров’я червоне вино. Завдяки ресвератролу і інших поліфенолам, воно на 20% зменшувало ризик метаболічного синдрому.
Вчені планують продовжити досліджання, щоб встановити, яку роль відіграють поліфеноли у захисті від кардіометаболічних захворювань.
Джерело: EureAlert
Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-02-24 15:05:00