Чи корисний риб’ячий жир насправді: вчені встановили, коли Омега-3 може нашкодити

Учені з Великої Британії виявили, що вживання харчових добавок з риб’ячим жиром підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
Вплив риб’ячого жиру на серце: дослідження
Науковці впродовж 12 років стежили за здоров’ям 415 737 людей віком від 40 до 69 років.
За словами самих учасників, 31,5% з них регулярно приймали добавки з риб’ячим жиром.
У результаті в учасників, які не мали раніше серцево-судинних захворювань, але вживали Омега-3, на 13% підвищився ризик розвитку фібриляції передсердь – нерегулярного серцебиття. Крім того, у них на 5 % зростав ризик інсульту.
У жінок зі здоровим серцем виявили на 6% більше ризиків серцевого нападу, інсульту чи серцевої недостатності.
Корисний риб’ячий жир для серця
Для чоловіків та людей похилого віку добавки Омега-3 є корисними. Вони знижують ризик погіршення стану здоров’я і смерті на 7% та 11% відповідно.
У людей, які вже страждали на хвороби серця, прийом риб’ячого жиру знизив ризик фібриляції на 15%. Також у них стало на 9% менше шансів померти від серцевої недостатності.
Науковці наголошують, що необхідні подальші дослідження для встановлення точних механізмів впливу Омега-3 на розвиток серцево-судинних захворювань.
Джерело: BMJ Medicine
Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-02-19 10:55:00