Україна і світ

Що приготувати на Масницю крім млинців: рецепти смачних страв


Масниця у 2025 році почнеться 24 лютого і триватиме до 2 березня.

Масниця, також відома як Масляниця, Масляна чи Сирний тиждень, є одним із найвеселіших та найцікавіших свят.

Це свято, що означає прощання з зимою та зустріч весни, часто супроводжується традиційними стравами, серед яких найвідоміші – млинці. Та окрім них є багато інших смачних і цікавих страв, які можна приготувати на Масницю.

Ми знаємо, що приготувати на Масницю крім млинців! Найкращі ідеї страв читайте нижче.

Що готують на Масляну крім млинців

На Масницю в Україні було заведено готувати здебільшого страви з молока та кисломолочних продуктів. Тому що на Масляну, яка передує Великому посту, м’ясо вже їсти було заборонено.

Окрім млинців на Масляну зазвичай готували сирники, вареники з сиром, сирні запіканки, пироги, деруни, страви з рибою, солодкі пиріжки та медові напої.

Традиційно на Масляну також готують збитень. Це смачний старовинний східнослов’янський напій, складовими якого є мед, прянощі та трави. Є думка, що назва цього напою може походити від слова “збивати”, оскільки його часто готували у двох окремих посудинах. У одній настоювали мед, у другій – трави, а перед вживанням їх змішували, буквально “збивали”. А от алкогольні напої, за традицією, вживати заборонено.

Які страви можна приготувати на Масляну крім млинців

Нижче ви знайдете підбірку рецептів, які дуже пасують до цього веселого та радісного свята.

Вареники з сиром

Вареники з сиром

Вареники можна приготувати з солодким або солоним сиром.

Інгредієнти:

Для тіста:

  • борошно – 3 склянки;
  • вода – 1 склянка;
  • сіль – 1 ч. л.;
  • олія – 1 ст. л.

Для начинки:

  • сир кисломолочний – 500 г;
  • цукор – 2 ст. л. або сіль – 0,5 ч. л.

Як приготувати вареники з сиром:

  1. Для тіста у воді розчиняємо сіль, додаємо олію, перемішуємо.
  2. Потім поступово додаємо борошно і замішуємо тісто.
  3. Тісто бажано загорнути в пакет і покласти в холодильник на 30-40 хвилин.
  4. Для начинки в сир додаємо цукор або сіль, перемішуємо.
  5. Тісто розділяємо на дві частини. Розкачуємо качалкою на присипаному борошном столі та вирізаємо кружальця.
  6. На кожне кружальце тіста викладаємо сирну начинку і ліпимо вареник.
  7. Вареники можна заморозити або одразу приготувати.

Пиріг з рибою

Пиріг з рибою

Рецепт листкового тіста тут.

Інгредієнти:

  • листкове тісто – 350 г

Для начинки:

  • філе морської риби (бажано сухої заморозки) – 500 г;
  • цибулина – 1 шт.;
  • морквина (невелика) – 1 шт.;
  • зелень – до смаку;
  • яйце – 1 шт.;
  • сіль, мелений чорний перець – до смаку.

Як приготувати пиріг з рибою:

  1. Тісто викладаємо в змащену олією круглу форму для запікання.
  2. Для начинки нарізану кубиками цибулину й терту моркву смажимо до напівготовності на олії. Рибу розморожуємо, промиваємо, обсушуємо та нарізаємо кубиками.
  3. У мисці поєднуємо рибу, обсмажені овочі та нарізану зелень і яйце. Начинку солимо, перчимо й перемішуємо.
  4. Викладаємо на тісто начинку.
  5. Випікаємо пиріг у духовці за 220°С близько 25 хвилин.

Салат зі свіжими овочами

Овочевий салат

Інгредієнти:

  • капуста білокачанна молода – 200 г;
  • огірок – 2 шт.;
  • помідори чері – 5-8 шт.;
  • редиска – 5-6 шт.

Для соусу:

  • майонез, натуральний йогурт або сметана – 2 ст. л.
  • прованські або італійські трави, сіль – до смаку

Як приготувати салат зі свіжими овочами:

  1. Капусту шинкуємо і викладаємо у миску.
  2. Додаємо нарізані кружальцями огірки та редиску, половинки помідорів чері.
  3. Для соусу усі інгредієнти поєднуємо та поливаємо салат.

Пиріжки з сиром і родзинками

Пиріжки з творогом

Інгредієнти:

Для тіста:

  • молоко – 1 склянка;
  • борошно – 3 склянки;
  • сіль – 1 ч. л.;
  • цукор – 2 ст. л.;
  • дріжджі сухі – 1 пакетик (8-10 г);
  • олія – 3 ст. л.;
  • яйце для змащування пиріжків – 1 шт.

Для начинки:

  • сир домашній – 600 г;
  • родзинки – 80 г;
  • цукор – 2-3 ст. л.;
  • ванільний цукор – 1 ч. л.;
  • сіль – дрібка.

Як приготувати пиріжки з сиром і родзинками:

  1. Для тіста у тепле молоко додаємо цукор, дріжджі, сіль та олію. Усе добре перемішуємо.
  2. Потім поступово додаємо борошно і замішуємо тісто.
  3. Ставимо тісто у тепле місце на годину, щоб гарно підійшло.
  4. Для начинки до сиру додаємо розпарені родзинки, цукор, дрібку солі, ванільний цукор, яйце, перемішуємо.
  5. Ліпимо пиріжки з сирною начинкою і викладаємо їх на змащене олією деко.
  6. Залишаємо вироби на 20 хвилин, щоб підійшли. Змащуємо збитим яйцем.
  7. Пиріжки випікаємо у духовці за 180°С близько 35 хвилин. Час випікання залежить від розміру пиріжків.

Збитень – сучасний рецепт з імбиром

Збитень

Інгредієнти:

  • вода – 1 л;
  • мед – 200-300 г;
  • корінь імбиру тертий –  1 ст. л.;
  • м’ята сушена – 1 ч. л.;
  • кориця –  0,5 ч. л.;
  • бодян –  1 шт.;
  • лимон – 1 шт.;
  • яблуко – 1 шт.

Як приготувати збитень з імбиром:

  1. В емальовану каструлю вливаємо воду і додаємо мед. Доводимо до кипіння.
  2. Потім додаємо цедру лимона, нарізане кубиками яблуко, усі прянощі, м’яту та імбир.
  3. Доводимо напій до кипіння і готуємо дві хвилини. Потім залишаємо, накривши кришкою, на 10 хвилин.
  4. Збитень проціджуємо. Подаємо у склянках або чашках з лимоном. Смачного!

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-02-04 16:53:00