Україна і світ
Котлети по-київськи: рецепт з маслом і зеленню
Котлета по-київськи – поєднує в собі ніжне куряче філе з ароматним вершковим маслом і зеленню. Ця страва підкорила серця гурманів не лише в Україні, а й далеко за її межами.
Як приготувати котлети по-київськи в домашніх умовах та секрети приготування – читайте в матеріалі.
Котлета по-київськи: рецепт
Щоб масло не витекло під час смаження, важливо перед приготуванням його гарно заморозити та повністю загорнути у філе.
Інгредієнти на 4 котлети:
- куряче філе – 4 шт.
- вершкове масло – 100 г
- часник – 2 зубчики
- кріп – 1 пучок
- яйця – 5-6 шт.
- борошно пшеничне – 100 г
- панірувальні сухарі – 300 г
- сіль, перець – до смаку
- олія – для смаження
Приготування котлет по-київськи:
- Почнемо з приготування ароматного масла. Розм’якшене вершкове масло змішуємо з пропущеним через прес часником і дрібно нарізаним кропом. Формуємо з отриманої маси невеличкі довгасті палички та поміщаємо їх у морозилку на 30 хвилин, щоб вони застигли.
- Тепер підготуємо куряче філе. Його гарно промиваємо, обсушуємо та видаляємо зайве (хрящик, жир тощо). Розрізаємо його уздовж, але не до кінця, щоби вийшов один великий пласт. Накриваємо філе харчовою плівкою і злегка відбиваємо кухонним молотком, поки воно не стане тоншим і рівномірнішим. Філе солимо, перчимо з обох боків і залишаємо на 20 хвилин.
- Робимо котлети по-київськи так. На кожен шматок філе викладаємо паличку замороженого масла із зеленню. Потім філе загортаємо так, щоби масло було повністю “закутане” у філе. Формуємо котлету, притискаючи та закріплюючи краї, щоби масло не витікало під час смаження.
- Підготуймо все для панірування. Беремо 3 миски: з борошном, зі збитими яйцями та з панірувальними сухарями.
- Паніруємо кожну котлету спочатку в борошні, потім у яйцях, і нарешті в панірувальних сухарях. Цей процес повторюємо ще 1-2 рази.
- У глибоку сковороду чи каструлю вливаємо олію (близько 700 мл) та розігріваємо її близько 5 хвилин. Важливо олію не перегріти, щоб панірування не підгоріло.
- Викладаємо в олію 2 котлети по-київськи та смажимо, періодично перевертаючи, до золотавої скоринки. Час смаження – до 8 хвилин. Потім смажимо ще 2 котлети.
- Після цього перекладаємо золотаві котлети на деко і доводимо до повної готовності у духовці. Час приготування за 180 °C – близько 10-12 хвилин.
Подаємо котлети по-київськи гарячими з картопляним пюре, овочевим салатом або нарізаними свіжими овочами. Смачного!
Приготуйте котлету по-київськи в домашніх умовах, щоби переконатися, що це не складно і дуже смачно!
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-01-29 11:50:00