Україна і світ

Ендокринолог пояснила, чи можна їсти сало при цукровому діабеті


Сало для багатьох українців — один з найважливіших продуктів, що символізує національну кухню. Сире, солене чи копчене сало чудово смакує з будь-якими стравами: борщем, супами, котлетами і навіть десертами.

Чули про сало в шоколаді? Неймовірно смачно і водночас калорійно, 100 г – це майже півтори тисячі кілокалорій. Хоча раз у житті спробувати варто, однак не всі можуть це собі дозволити. Передусім через харчові обмеження та захворювання.

Чи можна їсти сало при цукровому діабеті та як воно впливає на рівень цукру в крові? Про це Факти ICTV дізнавалися в ендокринологині Діни Крилової.

Чи можна їсти сало при цукровому діабеті

– Сало містить багато насичених жирів, але через відсутність вуглеводів воно не викликає різкого підвищення рівня цукру в крові, хоча й може впливати на рівень холестерину та інсулінову чутливість. Втім, це не означає, що сало при цукровому діабеті взагалі під забороною, просто його слід обмежувати, – каже Діна Крилова.

Вона зазначає, що при цукровому діабеті важливо харчуватися таким чином, щоб на жири припадало не більше 30% від усього денного раціону.

Крім того, варто підраховувати вуглеводи, не перевищувати розмір порцій та рекомендовану кількість насичених жирів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Важливо також памʼятати, що у пацієнтів з цукровим діабетом ІІ типу часто є порушення ліпідного обміну, тому зловживання жирами тваринного походження не рекомендовано.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-01-22 11:12:00