Без еритрозину: у США заборонили додавати червоний барвник №3 до харчових продуктів
Управління з контролю за продуктами і ліками США (FDA) заборонило виробникам їжі та напоїв використовувати еритрозин, червоний синтетичний барвник №3 після того, як виявили його зв’язок із раком.
Без еритрозину
Барвник №3 використовують переважно в цукерках, тортах, печиві, заморожених десертах і глазурі, а також у деяких фруктових напоях і лікарських засобах – сиропах від кашлю і вітамінах для дітей.
У косметичних продуктах добавку заборонили 35 років тому, а з жовтня 2023 року від еритрозину в продуктах харчування відмовилися тільки в Каліфорнії.
У своїй петиції Центр науки в громадських інтересах заявив, що заборона була давно очікуваною, оскільки FDA нарешті усунула регуляторний парадокс, коли червоний барвник був під забороною в косметиці, але дозволений у цукерках.
Виробники харчових продуктів, які використовують червоний барвник 3, повинні до січня 2027 року змінити формули своїх продуктів, тоді як виробники ліків отримають додатковий рік – до січня 2028 року.
Продукти, що імпортуються до США, також мають відповідати новим вимогам.
Червона небезпека: причини
Еритрозин, або червоний барвник 3, виробляють із нафтопродуктів.
Основними компонентами є ароматичні вуглеводні, які піддаються різним хімічним процесам для отримання харчової добавки яскраво-червоного кольору.
Чому ж науковці та органи охорони здоров’я б’ють на сполох?
Виявляється, за результатами дослідження, еритрозин діє як канцероген, що пов’язаний із розвитком раку, зокрема у лабораторних тварин.
Це призвело до його заборони ЄС, Австралії, Нової Зеландії та в багатьох інших країнах світу.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Вживання продуктів, що містять еритрозин, може різних побічних ефектів, таких як головний біль, нудота, шлунково-кишкові розлади та алергічні реакції.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-01-16 12:41:00