Щоденне вживання курячого бульйону може уповільнити старіння, але лише за однієї умови – експерти
Щоденне вживання курячого бульйону не дуже покращить ваше здоров’я, але бульйон із курячих кісток цілком може.
Таке твердження відстоює лікарка-дієтолог Стеф Грассо. Вона веде свої просвітницькі лекції в TikTok, Instagram і на YouTube.
Куряче м’ясо добре, але курячі кістки – краще
Курячому бульйону приписують безліч переваг. І не безпідставно. Він може зігріти в холодні дні. Спортсмени, які змагаються протягом багатьох виснажливих годин, отримують курячий бульйон, щоб відновити частину втраченого натрію через піт.
Курячий бульйон також є пікантною основою для супів, рагу та каш.
– Попри те, що курячий бульйон має чудовий смак, ви не знайдете в ньому багато поживних речовин, – зазначає дієтолог.
А от бульон із курячих кісток – гомілок, крил, хребта – пропонує більші переваги, особливо коли йдеться про вміст колагену.
Колаген і амінокіслоти уповільнюють старіння шкіри
Грассо запевняє, що саме колаген і амінокислоти з курячого бульйону допоможуть покращити шкіру, яка з віком зазнає змін.
За словами дієтолога, бульйон із курячих кісток мусить варитися щонайменше 12 годин.
– Процес повільного кипіння допомагає витягувати не тільки колаген, а й інші корисні поживні речовини, желатин і мінерали з кісток, що сприяє покращенню текстури шкіри та загального стану, — каже Грассо.
Грассо наголошує, що кістковий бульйон із додаванням овочів містить такі амінокислоти, як гліцин, пролін і гідроксипролін, які стимулюють вироблення колагену в організмі.
Ці амінокислоти, за словами дієтолога, також допомагають загоєнню ран.
Гоять рани, зменшують остеопороз і запалення кишківника
Певні поживні речовини в курячо-овочевому бульйоні можуть допомогти людям похилого віку уповільнити прогресування остеопорозу.
Наукова стаття з Journal of Food Science доводить, що курячо-овочевий кістковий бульйон містить хондроїтинсульфат і гіалуронан, які можуть зменшити руйнування кісток.
А згідно зі статтею в Medicine, кістковий бульйон також запобігає запаленню в кишківнику.
– Після того, як ви зварили бульйон, процідіть суміш і заморозьте порціями по одній чашці, – радить Грассо.
Хоча пити бульйон з курячих кісток щодня можна у будь-яких кількостях, краще обмежитися однією чашкою.
Інколи кістки курки можуть містити, хоч і в мікродозах, свинець та інші важкі метали.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Джерело: HealthDigest
Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-01-15 16:14:00