Вчені виявили, що їжа впливає на прикус, розмір і форму щелеп
Нещодавно вчені Іспанії провели дослідження та виявили, що ультраоброблені продукти можуть впливати на розвиток щелеп у дітей.
Еволюція і харчування
Давно відомо, що форма щелепи тісно пов’язана з дієтою. Наприклад, археологи кажуть, що у давнину люди, які в основному харчувалися овочами та фруктами, мали менші щелепи порівняно з мисливцями.
Цікаво, що щелепні кістки дітей мали схожі характеристики ще до того, як вони навчилися жувати.
Крім того, дослідники також встановили, як змінювалися розмір і форма щелеп у людей до та після індустріалізації, коли харчові продукти стали більш обробленими.
Взаємозв’язок розміру і форми щелепи з ультраобробленими продуктами
Це пояснює, чому сьогодні стоматологи все частіше стикаються з неправильним прикусом та іншими проблемами.
Наприклад, нещодавнє дослідження в Іспанії показало, що діти, раціон яких містив переважно рідку і напівтверду їжу, мали менші проміжки між зубами ніж у тих, хто споживав більше твердої їжі.
Професор Тім Спектор підкреслив, що сучасна теорія зменшення щелеп полягає в тому, що малюки харчуються неправильно, і це не дозволяє розвиватися м’язам. Він зазначив, що це стало наслідком вибору ультраоброблених продуктів.
Водночас професорка британського ортодонтичного товариства Хейлі Лландро вважає, що на зміни, пов’язані з розвитком щелеп, впливають не лише еволюційні процеси, а ще й генетика.
Тому радить батькам не годувати дітей лише твердою їжею, оскільки це не панацея від проблем.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Тож тема досі викликає безліч суперечок. А поки тривають дослідження експерти рекомендують обмежити споживання ультраоброблених продуктів і фастфуду на користь здорового харчування.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-01-15 15:19:00