Пісний борщ на Святий вечір: старовинний рецепт
Святий вечір – це особливий день, коли за столом збирається вся родина, щоб розділити вечерю з 12 пісних страв.
Борщ на Святвечір – одна з основних традиційних страв у багатьох родинах. Його, звісно, готують без м’яса, але виходить він не менш смачний та ароматний.
Отже, пропонуємо рецепт пісного борщу, який ідеально підійде для святвечора.
Пісний борщ на святий вечір: рецепт
Якщо хочете надати борщу традиційного смаку, використовуйте домашній буряковий квас замість оцту чи соку лимона.
Інгредієнти:
- буряк – 3 шт.
- морква – 1 шт.
- цибуля – 2 шт.
- картопля – 2 шт.
- сушені гриби – 1 жменя
- вода – 3,5 л
- сіль, перець – до смаку
- часник – 2 зубки
- томатна паста – 1-2 ст. л.
- оцет чи сік лимона – до смаку
- олія – для смаження
- лавровий лист – 2 шт.
Для більш насиченого смаку й ситності додайте в борщ консервовану чи попередньо відварену квасолю. Вона чудово поєднується з іншими інгредієнтами.
Приготування:
- Сушені гриби замочить на ніч у холодній воді.
- Перекладіть гриби у каструлю, влийте 3,5 л води, додайте нарізану дрібними кубиками цибулину, лавровий лист і готуйте близько 35 хвилин.
- Потім у грибний бульйон додайте нарізану соломкою картоплю. Готуйте ще 15 хвилин.
- Для засмажки у сковороді на олії обсмажте до напівготовності натертий на грубій тертці буряк і моркву та нарізану кубиками цибулину. Наприкінці приготування додайте томатну пасту, сіль, перець. Усе гарно перемішайте та потримайте на вогні ще 1 хвилину.
- Перекладіть засмажку у каструлю з бульйоном, доведіть до кипіння і готуйте, накривши каструлю кришкою, близько 10 хвилин.
- За декілька хвилин до закінчення приготування додайте пропущений через прес часник, оцет чи сік лимона і ще трохи солі та перцю до вашого смаку.
Залиште страву настоюватися не менше, ніж на годину. Перед подачею додайте у кожну тарілку дрібно нарізану зелень кропу чи петрушки – кропом або петрушкою.
Як приготувати вушка до пісного борщу на Святвечір
Якщо хочете урізноманітнити пісний борщ, приготуйте вушка з грибною начинкою. Це класичне доповнення до борщу, яке особливо популярне в західних регіонах України.
Як приготувати вушка до пісного борщу
- Замісіть тісто, як на пісні вареники (на 1 склянку борошна – 60–70 мл води та дрібка солі).
- Для начинки використайте відварені й подрібнені сушені гриби, обсмажені з цибулею.
- Ліпіть маленькі “пельмені” й відварюйте їх у підсоленій воді.
- Вушка можна подавати окремо, щоб кожен міг додати їх у тарілку за бажанням.
Пісний борщ на Святий вечір – це не просто страва, а символ духовності та сімейного тепла. Смачного та веселих свят!
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-12-24 14:51:00