Україна і світ

Смертельні тортики: дієтолог пояснила, чому фруктоза дуже небезпечна для здоров’я


Відома українська дієтологиня Оксана Скиталінська на своїй сторінці у Facebook розповіла, чому цукрозамінник фруктоза, яку широко застосовують у харчовій промисловості та пропонують як здорову альтернативу цукру людям із діабетом, може бути смертельно небезпечною.

Шкода організму

За словами дієтолога, додана фруктоза:

  • запускає процес відкладення жиру в клітинах печінки і є однією з ключових причин жирового гепатозу;
  • порушує холестериновий обмін (прискорений атеросклероз);
  • руйнує структуру і роботу білків, і особливо білка колагену (а це – судини, суглоби, зв’язки, хребет, шкіра);
  • порушує роботу мозку;
  • викликає системне запалення в усьому організмі.

Чим відрізняється фруктоза від глюкози

За словами Оксани Скиталінської, фруктоза не викликає такого стрибка цукру в крові, як глюкоза (цукор) і не провокує вироблення гормону інсуліну в підшлунковій залозі. Ці факти використовують як аргументи виробники солодощів без цукру.

– Але вся справа в тому, що в печінці фруктоза таки перетворюється на глюкозу, а з неї – на жир, – каже експерт.

Стимулює ріст пухлин

4 грудня 2024 року авторитетний журнал Nature опублікував дані про те, що додана фруктоза стимулює ріст злоякісних пухлин.

Раніше, за словами дієтолога, вважалося, що фруктоза не така й страшна, на ріст пухлин не діє, тому що в пухлинах людини немає експресії гена для ферменту кетогексокінази С, а це означає, що фруктозу вони не засвоюють. І коли пухлину в пробірці поміщали у фруктозне середовище, вона дійсно не росла.

– Але виявилося, що кетогексокіназа С в надлишку в печінці пацієнтів. І далі все йде так: печінка споживає фруктозу і у відповідь виробляє лізофосфатидилхоліни (ЛФГ). Вони надходять у кров і годують пухлину, прискорюючи ріст злоякісної маси щонайменше вдвічі, – пише Оксана Скиталінська.

Отже, у пробірці – без печінки – фруктоза на ріст пухлинних клітин не впливає, а в організмі – завдяки печінці – стимулює ріст пухлин.

Куди додають фруктозу

Дієтологиня каже, що фруктозу додають усюди: це всі торти із солодким сиропом, усі цукерки, вафлі, зефіри, желейки, дитяче печиво, здорові солодощі без цукру, солодкі напої тощо.

Фруктоза також є у фруктах і ягодах, але в них її концентрація мала, вона розбавлена водою, клітковиною, вітамінами і фітонутрієнтами. А в невеликих кількостях, за словами дієтолога, фруктоза не шкідлива.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Оксана Скиталінська

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-12-08 15:27:00