Україна і світ

Шматочок чорного шоколаду п’ять разів на тиждень не зашкодить, а знизить ризик діабету – вчені


Команда вчених з Каліфорнійського університету провела дослідження і встановила, що перекус між основними прийомами їжі шматочком шоколаду може суттєво знизити ризик діабету.

Чорний шоколад, а не молочний

Мова йде саме про антидіабетичну властивість чорного шоколаду, бо молочний і білий нічого крім набору зайвої ваги не приносили.

Дослідження було масштабним – відстежували споживання шоколаду понад 300 тис. американців протягом 25 років.

Вони виявили, що темний шоколад був пов’язаний із меншим ризиком захворювань, тоді як ті, хто їв молочний шоколад, частіше набирали вагу.

Узагалі будь-який шоколад містить високий рівень флаванолів – сполук, які покращують здоров’я серця та знижують ризик діабету II типу.

Проте,  темний, молочний і білий шоколад містять різні рівні какао, цукру та молока, що може вплинути на їхню дієвість.

Багато фахівців вважають зв’язок між споживанням шоколаду та ризиком діабету суперечливим через те, що більшість попередніх досліджень не вивчали різницю між впливом на здоров’я різних видів шоколаду.

Діабетологи не поділяють оптимізму

У дослідженні, опублікованому у виданні The BMJ, використовувалися дані трьох довгострокових досліджень медичних працівників.

Після поправок на спосіб життя та харчові фактори виявилося, ті, хто їв порцію чорного шоколаду вагою 28,3 г принаймні п’ять разів на тиждень, мали на 10% менше шансів захворіти на діабет II типу порівняно з тими, хто ніколи або рідко вживав шоколад.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Проте, діабетологиня Люсі Чемберс з Diabetes UK не поділяє аж такого оптимізму.

– Чорним шоколадом дійсно можна насолоджуватися в помірних кількостях, але я б не рекомендували це як стратегію зниження ризику діабету II типу, – наголосила Чемберс.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-12-05 15:41:00