Популярний емульгатор Е 407 провокує діабет: дослідження вчених
Учені Дюссельдорфського університету імені Генріха Гейне провели дослідження щодо впливу широко використовуваної в харчовій промисловості добавки Е 407 на здоров’я людей і виявили тривожну закономірність.
Емульгатор викликає запалення кишківника
Широко використовуваний в якості емульгатора карагенан, який позначають на етикетках як Е 407, не лише призводить до запальних процесів у кишківнику, а й провокує діабет II типу.
Це з’ясувалося після експерименту, в якому взяли участь 20 молодих чоловіків-добровольців з індексом маси тіла ( ІМТ ) від 18,5 до 29,9 кг на м². Їх розділили на дві групи, одній давали плацебо, іншим – разом з їжею дозу карагенану, яка в два-три рази перевищувала допустиму добову дозу.
Жінки та літні люди не були включені в дослідження.
Експеримент тривав протягом двох тижнів.
Незважаючи на відносно короткий проміжок часу, результати показали збільшення проникності тонкої кишки у тих, хто вживав карагенан, що свідчило про запалення.
Дослідників особливо цікавив вплив цього емульгатора на здатність організму реагувати на інсулін – гормон, відповідальний за регуляцію рівня цукру в крові.
Люди з більшою масою тіла – у групі ризику
Задля справедливості варто зазначити, що жоден з учасників не зазнав значного впливу додаткового карагенану в їхньому раціоні. Проте, люди з більшою масою тіла стали менш чутливими до інсуліну.
Ці учасники також демонстрували більш високі рівні запалення, в тому числі зміни в гіпоталамусі – ділянці мозку, що відповідає за апетит, витрату енергії та управління гормонами.
Зниження чутливості організму до інсуліну можна вважати предіабетом – захворюванням, яке вражає майже кожного 10-го американця.
Е 407 є у м’ясних виробах, сирі, молочних продуктах
За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань, до групи ризику розвитку діабету II типу зазвичай входять люди віком від 45 років і люди з надмірною вагою, але сьогодні все частіше цю хворобу діагностують у молодих людей.
Чи є в цьому якась провина саме карагенану, ще належить з’ясувати, провівши більш глибокі дослідження. Але варто врахувати, що харчову добавку E 407 виробники досить часто додають до м’ясних виробів, сиру, молочних продуктів та їхніх замінників.
Тобто, всі ми майже щодня споживаємо цю добавку.
Як би там не було, але це дослідження надає докази того, що підвищене споживання карагенану може спровокувати інсулінорезистентність у осіб, схильних до розвитку діабету II типу.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Джерело: IFL Science
Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-12-04 16:28:00