Україна і світ

Як правильно варити пшоно: правильні пропорції та рецепт


Сьогодні поговоримо про те, як правильно варити пшоно, щоб не гірчило і було смачне та апетитне.

Пшоняна каша давно завоювала місце на наших столах завдяки своїй простоті в приготуванні, поживності й користі для здоров’я. Пшоно містить мінерали, вітаміни та клітковину, яка покращує травлення.

Регулярне вживання пшоняної каші сприяє зміцненню серцево-судинної системи (калій і магній); нормалізації рівня цукру в крові (клітковина); очищенню організму від токсинів завдяки поліфенолам.

Проте слід враховувати, що людям із низькою кислотністю шлунка або запаленням кишківника варто обмежити споживання пшона.

Як правильно варити пшоно

Дотримуючись кількох простих порад, ви отримаєте корисну та апетитну страву, яка стане фаворитом у вашому меню.

Як варити пшоно: пропорції

  • пшоно – 1 склянка
  • вода – 2-2,5 склянки
  • сіль – до смаку

Приготування:

  1. Переберіть крупу, видаліть сміття та чорні зернятка.
  2. Промийте пшоно 2-4 рази під проточною водою, поки вона не стане прозорою.
  3. Обдайте крупу окропом – це прибере гіркоту.Взагалі, гіркота у каші з’являється через стару крупу чи недостатнє промивання.
  4. Закип’ятіть воду, всипте сіль та перекладіть пшоно.
  5. Скільки варити пшоно – варити пшоно треба, на слабкому вогні, після закипання води, накривши кришкою, близько 20 хвилин.
  6. Дайте каші настоятися під кришкою ще 5 хвилин.
  • Хочете приготувати пшоняну кашу з кремоподібною текстурою – використовуйте пропорцію 1 частина пшона до 4 частин води. Готуйте за тим самим рецептом, збільшивши кількість води та варіть 25 хвилин.
  • Як варити пшоняну кашу на воді ми вже знаємо. Щоб приготувати пшоняну кашу на молоці, частину води замініть молоком (наприклад, 1 частина води і 1 частина молока). Додавайте масло та цукор до смаку.

Пшоняна каша може стати корисним гарніром, основною стравою чи навіть й десертом. Будьмо здорові!

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-11-28 10:34:00