Україна і світ

Корисний портулак: три швидкі рецепти приготування


Дехто вважає портулак бур’яном, але насправді портулак смачний та корисний, а тому може бути чудовим інгредієнтом для багатьох страв.

Він багатий на Омега-3, вітаміни А, С, Е та мінерали, що робить його важливим у нашому раціоні. Крім того, портулак є чудовим джерелом клітковини та рослинного білка, додаючи поживності будь-якій дієті.

Однак, варто пам’ятати, що занадто велике споживання портулаку може мати й негативний вплив на організм. Це пов’язано з наявністю щавлевої кислоти, яка може перешкоджати засвоєнню кальцію і сприяти утворенню каменів у нирках.

Якщо ви ще не готували портулак, настав час це змінити!

Як приготувати портулак – рецепти та ідеї – читайте в матеріалі.

Що приготувати з портулаку

Якщо ви бажаєте додати портулак городній до свого раціону, використовуйте його листя та стебла у салатах, супах, смузі, сендвічах або як гарнір до основних страв.

Також портулак, як і багато городніх рослин, можна заготовлювати на зиму.

Портулак: рецепти прості та корисні

Приготуйте будь-яку страву із запропонованих, щоб переконатися, що портулак – універсальний інгредієнт, який можна використовувати у різних стравах. Він додає свіжості та користі кожній страві.

Завжди використовуйте портулак молодий та свіжий, він має найкращі смакові якості.

Портулак

Салат з портулаком та помідорами

Цю страву можна посипати перед подачею до столу тертим твердим сиром чи злегка полити бальзамічним оцтом.

Інгредієнти:

  • портулак – 2 жмені
  • помідори – 2 шт.
  • огірок – 1 шт.
  • цибулина невелика біла чи червона – 1 шт.

Для заправки:

  • суміш з оливкової олії, солі, перцю та соку лимона – до смаку

Приготування:

  1. Портулак промиваємо холодною водою та обсушуємо.
  2. Овочі миємо. Цибулину чистимо. Усі овочі довільно нарізаємо.
  3. Підготовлені продукти викладаємо у салатницю, поливаємо заправкою, перемішуємо і подаємо до столу.

Суп з портулаком

Такої смачної та легкої першої страви ви ще не куштували. Буде смачно!

Інгредієнти:

  • портулак – 1 склянка (повна)
  • картопля – 2 шт.
  • морквина – 1 шт.
  • зелена цибуля – 1 пучок
  • вода, овочевий чи курячий бульйон – 2 л
  • олія – для смаження
  • сіль, перець, інші спеції – до смаку
  • сметана – для подачі

Приготування:

  1. Воду чи бульйон доводимо до кипіння. Додаємо почищену та нарізану картоплю і варимо, поки смажаться овочі.
  2. Для смаження овочів розігріваємо олію, викладаємо нарізану кубиками цибулю та натерту моркву. Смажимо близько 15 хвилин на середньому вогні.
  3. Додаємо у суп портулак, смажені овочі, сіль та усі спеції. Доводимо до кипіння і варимо ще 5 хвилин.

Подаємо суп зі сметаною.

Як приготувати портулак на зиму, щоб вийшов апетитний та смачний – читайте нижче.

Портулак маринований

Для маринування беріть пагони завдовжки по 10-15 см, які мають м’ясисте стебло. Готувати та заготовлювати на зиму цю рослину рекомендується до моменту цвітіння.

Інгредієнти на півлітрову банку:

  • портулак – 100 г
  • коріандр (зернята) – 6-7 шт.
  • горошини духмяного перцю – 3-4 шт.
  • петрушка – 1-3 гілочки
  • лавровий лист – 1 шт.
  • часник – 2-3 зубки

Для маринаду:

  • вода – 0,5 л
  • сіль – 1 ст. л.
  • цукор – 2 ст. л.
  • оцет 9% – 3 ст. л.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Приготування:

  1. Портулак промиваємо та відкидаємо на друшляк.
  2. На дно стерилізованої банки викладаємо лавровий лист та крупно нарізаний часник.
  3. Викладаємо стебла пастернаку. Важливо викладати не поспішаючи, щільно.
  4. Потім у банку додаємо гілочки петрушки та всипаємо зерна коріандру та горошини перцю.
  5. Для маринаду в окріп додаємо сіль та цукор. Доводимо до кипіння, вливаємо оцет перемішуємо та тримаємо на вогні 20 секунд.
  6. Гарячим маринадом заливаємо портулак і відразу закатуємо стерилізованими кришками.
  7. Банки з заготівлею перевертаємо, укутуємо і залишаємо на добу. Зберігаємо у темному прохолодному місці. Після охолодження маринад набуває червонуватого відтінку, а самі пагони портулаку із зеленого змінять забарвлення на буре.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-11-26 09:46:00