Україна і світ

Салат олів’є: рецепт на Новий рік 2025


Олів’є – м’ясний салат, який традиційно готується на Новий рік. В оригінальному рецепті, який вигадав французький кухар Люсьєн Олів’є, до складу входить смажений рябчик, картопля, свіжі огірки, каперси, оливки, соус провансаль, соус кабуль.

Факти ICTV представляють сучасну версію салату олів’є.

Класичне олів’є: рецепт

Додайте до олів’є трохи кисло-солодкого яблука — це освіжить смак і додасть легку кислинку.

Що треба для салату олів’є:

  • картопля – 4 шт.
  • морква – 2 шт.
  • варена ковбаса Докторська чи варене куряче філе) – 500 г
  • варені яйця – 4 шт.
  • солоні (мариновані) огірки – 4 шт.
  • консервований зелений горошок – 1 банка
  • майонез, зелень, сіль – за смаком

Для майонезу:

  • яєчні жовтки – 2 шт.
  • оливкова олія – ​​130 мл
  • гірчичний порошок – 0,5 ч. л.
  • цукор – 0,5 ч. л.
  • сіль – 0,5 ч. л.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Приготування

  1. Моркву та картоплю миємо, викладаємо у каструлю та заливаємо водою. Скільки варити картоплю і моркву на олів’є – Картоплю для олів’є варіть 25-35 хвилин після закипання води, залежно від розміру бульб. Морква вариться трохи довше — 35-50 хвилин, поки не стане м’якою, але не розвареною.
  2. Відварену та гарно охолоджену картоплю, моркву, яйця, огірки і ковбасу нарізаємо дрібними кубиками.
  3. З консервованого горошку зливаємо рідину і додаємо в салат.
  4. Готуємо майонез. Яєчні жовтки, оливкову олію, гірчичний порошок, сіль та цукор збиваємо до утворення однорідної консистенції.
  5. Заправляємо олів’є майонезом, солимо і добре перемішуємо, викладаємо у форму.
  6.  Ставимо олів’є в холодильник, щоб він добре просочився.
  7. Перед подаванням на стіл салат олів’є можна прикрасити зеленню.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-11-21 18:26:00