Розсипчастий плов з мʼясом: простий рецепт і точні пропорції
Сьогодні розкажемо, як приготувати плов з м’ясом в каструлі. І хоча класично його готують у казані, цей варіант приготування не менш смачний та апетитний.
Плов – одна з найвідоміших страв Сходу, історія якої налічує тисячі років. Сьогодні він поширений у багатьох країнах, але його походження пов’язане з регіонами Центральної Азії та Близького Сходу. Плов – це не просто страва, а ціла культура, вкорінена в багатьох національних кухнях.
Хоча плов традиційно готується з рисом і м’ясом, у кожній країні є свої варіації. В Індії страва називається бір’яні і містить багато спецій, таких як кардамон і гвоздика. У Туреччині плов готують з курятиною або рибою. В Ірані додають фініки, горіхи та навіть гранатовий сік для особливого смаку. У Таджикистані плов може містити нут і родзинки.
Плов: рецепт
Баранина – це класика, але яловичина та свинина також добре підійдуть. Важливо вибирати м’ясо з невеликою кількістю жиру, який під час приготування додасть плову соковитості.
Інгредієнти:
- морква – 1 кг
- часник – 2 головки
- цибуля – 2 шт.
- олія – 400 мл
- рис круглий – 1 кг
- м’ясний ошийок – 1 кг
- нут варений чи консервований – 200 г (за бажанням)
- зіра (кумін) – 2 ч. л.
- куркума – 1/2 ч. л.
- барбарис – 1 ст. л.
- родзинки – 2 ст. л.
- сіль, шафран, чорний і червоний мелений перець, сумах – до смаку
Як приготувати плов покроково:
- Спочатку приготуємо зірвак. Це основа плову, від якої залежить смак страви. У каструлі розігріваємо олію, кладемо цілу цибулину, щоб вона ввібрала зайву гіркоту. Через кілька хвилин прибираємо її.
- Цибулю нарізаємо півкільцями чи кубиками. Моркву – брусочками, але можна й кружальцями. М’ясо нарізаємо на шматочки приблизно однакового розміру.
- Спочатку обсмажуємо цибулю до золотавого кольору близько 8 хвилин. Викладаємо м’ясо. Смажимо його до рум’яної скоринки, а потім додаємо моркву. Все перемішуємо і готуємо ще 10 хвилин.
- Тепер у зірвак додаємо усі спеції, вливаємо воду та перемішуємо. Скільки води потрібно на 1 кг рису для плову? На 1 кг рису для плову потрібно приблизно 1,5 л води. Ця пропорція дозволяє крупі правильно пропаритися, залишаючись розсипчастим. Усе доводимо до кипіння. Варимо на слабкому вогні близько 45 хвилин.
- Рис промиваємо холодною водою не менше 5-6 разів і викладаємо у каструлю до зірвака разом з нутом та родзинками. На середину кладемо промиту головку часнику.
- Вода повинна покривати рис приблизно на 1,5 см. Якщо це не так, варто додати ще трохи води. Накриваємо каструлю з пловом кришкою і залишаємо готуватися на слабкому вогні 40 хвилин. Під час приготування плов не перемішуємо – це важливе правило для отримання розсипчастого рису.
Плов з м’ясом можна подати у великій неглибокій тарілці, прикрасивши нарізаною петрушкою, кінзою чи кропом.
Дотримуйтеся основних правил приготування, обирайте правильні спеції та інгредієнти, і плов вийде смачним та ароматним!
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Джерело: Смачно
Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-11-20 14:23:00