Україна і світ

Пиво чи вино: вчені дізнались, що найбільше руйнує печінку


Американські гепатологи представили дослідження, яке демонструє вплив алкоголю і харчування на стан печінки.

Аналіз двох факторів ризику захворювань печінки

Маделін Новак, головний лікар медичної школи Тулейна та провідний автор дослідження, підкреслила, що надмірна кількість алкоголю залишається у США головною причиною цирозу.

Водночас стрімко поширюється жировий гепатоз, пов’язаний із метаболічною дисфункцією печінки.

Однак за висновками науковців, важливо враховувати не лише кількість алкоголю, але й його тип, оскільки це може впливати на загальний стан здоров’я.

Результати дослідження

У дослідженні, що охопило майже 2 тис. американців, любителі пива отримали найнижчі бали за індексом здорового харчування – 49.

Ті, хто пили вино, набрали 55 балів, а прихильники коктейлів – 53.

Дослідники вказують на те, що пиво часто вживають з ультраобробленими продуктами, що мають низький вміст клітковини.

Тоді як вино, особливо червоне, часто вважається частиною здорового способу життя, якщо його вживати в помірних кількостях.

Тому зазвичай до нього подають корисні закуски й страви, як-от салат зі свіжих або запечених овочів, курку, рибу чи м’ясо.

Щоб знизити ризик захворювання печінки, пацієнтам рекомендують дотримуватися принципів здорового харчування і пам’ятати, що навіть невелика доза алкоголю може бути небезпечною.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: SciTechDaily

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-11-18 15:34:00