Львівський портал

У Фінляндії арештували російські активи за позовом «Нафтогазу України»

Окружний суд міста Гельсінкі ухвалив рішення про арешт російських активів на території Фінляндії за клопотанням НАК «Нафтогаз України» та ще п’ятьох компаній групи «Нафтогаз». Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі компанії.

Під арешт потрапили об’єкти нерухомості та інші активи, які оцінюються в десятки мільйонів доларів.

Це рішення стало частиною глобальної стратегії «Нафтогазу» зі стягнення компенсацій за збитки, завдані захопленням активів компаній групи в Криму згідно з рішенням Гаазького арбітражу.

Також це перший випадок успішного арешту активів за межами України на основі арбітражного рішення за позовами українських компаній до росії через захоплення майна в Криму у 2014 році. Цей крок є проміжним етапом на шляху до реального стягнення активів на користь групи «Нафтогаз».

«Оскільки росія відмовляється добровільно сплачувати Нафтогазу кошти, передбачені гаазьким рішенням, ми продовжуємо використовувати всі доступні механізми для їх стягнення. Сьогодні ми стали ще на крок ближче до відновлення справедливості. Водночас ми вживаємо активні дії з виконання арбітражного рішення в інших цільових юрисдикціях, де є російські активи», – зазначив очільник Групи Нафтогаз Олексій Чернишов.

Відсотки, передбачені за несплату коштів відповідно до арбітражного рішення, продовжують нараховуватись до повної виплати компенсації за арбітражним рішенням.

Довідка

У жовтні 2016 року «Нафтогаз» та шість інших компаній групи «Нафтогаз» ініціювали провадження при Арбітражному трибуналі при Постійній палаті Третейського суду проти рф.

«Нафтогаз» просив Арбітражний трибунал зобов’язати росію виплатити компенсацію за порушення угоди про захист інвестицій, зокрема за незаконну експропріацію стратегічно важливих енергетичних інвестицій «Нафтогазу», що стали однією з основних мішеней рф у Криму у 2014 році.

У квітні 2023 року Арбітражний трибунал зобов’язав росію сплатити 5 млрд доларів компенсації за збитки. Арбітражне рішення було винесено після слухань щодо визначення суми компенсації, які завершилися в березні 2022 року на тлі повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: ілюстративне, «Нафтогаз»

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-10-28 13:28:35