Львівський портал

Львівські лікарі врятували жінку, у якої доброякісна пухлина переросла в злоякісну

Львівські онкологи успішно пролікували 44-річну жінку, яка пів року не зверталася до спеціалістів, попри рекомендації медиків щодо можливих змін у молочній залозі. Про це Львівському порталу повідомили у Першому медоб’єднанні Львова.

44-річна Тетяна Дрозд має давні проблеми із щитоподібною залозою та постійно приймає гормони. У зв’язку з цим жінка регулярно проходить огляди в гінеколога та щороку робить мамографію. Торік під час чергового обстеження в її молочній залозі медики виявили зміни та виставили оцінку за стандартною шкалою ризику виникнення злоякісних новоутворень – BI-RADS.

Радіологічна шкала BI-RADS має 6 категорій, де 1 – це відсутність жодних утворень, а 6 – підтверджений рак. У Тетяни ж була 3 категорія. Це означає, що виявлені зміни найімовірніше доброякісні. У такому випадку медики рекомендують проконсультуватися з мамологом та пройти повторне обстеження за кілька місяців. Тетяна була певна, що з нею все добре і проігнорувала візит до спеціаліста.

Але через пів року жінка вже відчула, що в її молочній залозі й справді є ущільнення, тож вирішила зробити мамографію. Повторне обстеження виявило BI-RADS уже 4 категорії. А це – підозра на рак. Згодом результати біопсії підтвердили злоякісність пухлини.

«Я не могла зрозуміти, як це могло статися і звідки взялося. Трохи картала себе за безвідповідальність, коли пів року тому мені порадили звернутися до мамолога, а я нічого не зробила. Вважаю, це була моя безвідповідальність, і я себе за це звинувачую», – розповіла жінка.

Після місячного курсу прийому гормонів Тетяні видалили злоякісне утворення. А потому скерували на подальше лікування до спеціалістів онкологічного центру лікарні Святого Пантелеймона, де жінка мала пройти курси променевої та хімієтерапії. Пацієнтка дуже боялася втратити волосся і ніяк не могла наважитись на хімію.

«Я відчувала великий страх. Пам’ятаю, як Ярина Олександрівна (лікарка-онкологиня, – ред.) сказала мені: “Ви маєте наважитися! Терміни піджимають. Все буде добре!”. І я почала лікування, регулярно приходила на процедури та спілкувалася з іншими хворими жінками. Слухала їхні історії і зрозуміла, що потрібно бути сильною», – зазначила Тетяна.

У онкологічному центрі пацієнтка отримала 16 сеансів хімієтерапії та 15 – променевої. Нещодавно Тетяна пройшла контрольне обстеження, яке підтвердило дієвість лікування.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-10-28 11:06:34