Львівський портал

У Львові на полі поховань захисників відкрили інформаційний центр

При вході до поля почесних поховань №86А Личаківського цвинтаря відкрили інформаційний центр. Він працюватиме щодня з 9:00 до 20:00. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

В інфоцентрі відвідувачі зможуть дізнатися більше про захисників, які поховані на цьому полі, почути про їхні історії, отримати інформацію про розташування могили того чи іншого воїна. А також – дізнатися про послуги, які учасники бойових дій та їх родини можуть отримати від міста. Центр облаштований за позабюджетні кошти діятиме як тимчасовий – допоки на цьому просторі не постане Меморіал Героїв України.

Інформаційний центр є повністю безбарʼєрним, зокрема у ньому облаштували вбиральню для маломобільних груп населення, пеленальний столик. Також там розмістили цілодобовий пункт охорони.

«Для чого потрібен цей центр? Перше, тут буде постійно діючий пункт охорони. Нагадаю, минулого тижня ми мали випадок, коли жінка понищила релігійну атрибутику на могилах наших воїнів. Ми зараз вивчаємо цю ситуацію та дякуємо поліції, що належним чином спрацювала. І для унеможливлення подібних речей тут тепер буде постійний пункт охорони. Також цей центр призначений для того, щоб родичі наших героїв мали можливість використати його для своїх потреб. Він облаштований з дотриманням всіх вимог доступності. Тут працюють два консультанти, які надаватимуть інформацію щодо послуг, які учасники бойових дій та їхні родини можуть отримати від міста. Загалом, це є інформаційно-просвітницький центр для тих, хто потребуватиме інформації про наших героїв», – розповів керуючий справами виконкому ЛМР Євген Бойко.

Як додав керівник Музею «Личаківський цвинтар» Павло Богайчик, у центрі розміщене електронне табло зі схемою могил захисників – для полегшення орієнтування на полі почесних поховань. Разом з тим працівники центру теж надають таку інформацію. «Часто на могили героїв приїжджають їхні побратими і їм буває важко зорієнтуватися. Тому одна з функцій  працівників центру – розказати, де є могила того чи іншого захисника. Ще один з важливих сервісів – надавати інформацію про послуги, які місто надає ветеранам та їхнім родинам. Люди, які приходять на цвинтар, проводять тут дуже багато часу. І коли, дощ, чи холодно, важливо, що є місце, куди вони можуть прийти, зігрітися. Також тут можна набрати води для поливання квітів на могилах», – зазначив Павло Богайчик.

Крім того, у центрі можна придбати живі квіти та лампадки. Як зазначив Павло Богайчик, ціни на ці товари в інформаційному центрі є нижчі, ніж в навколишніх магазинах.

Додамо, центр встановлено за позабюджетні кошти. Власне, із перевезенням та переплануванням тимчасової мобільної споруди під функціонування центру допомогла будівельна компанія ТзОВ “Т.В.Д”.

Такий пункт працюватиме тимчасово – доки на цьому просторі не постане Меморіал Героїв України.

Нагадаємо, у квітні у Львові завершився архітектурний конкурс на меморіальний комплекс військових поховань Героїв України на вул. І. Мечникова. Переможцем конкурсу стала команда архітекторів Віктора Голубєва і Дмитра Райфшнайдера.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова  підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-10-25 09:08:47