Львівський портал

Підряднику винесли вирок за привласнення 2 млн грн на ремонті подвір’я собору святого Юра

Директору фірми-підрядника, яка впорядковувала територію Архикатедрального собору святого Юра у Львові і привласнила 2 млн грн, суд виніс вирок – 7 років тюрми з конфіскацією майна. Про це Львівському порталу повідомили у Львівській обласній прокуратурі.

Прокурори не називають ні імені засудженого, ні фірми, яку він очолював, ні конкретних дат проведеного тендера.

Відомо, що йдеться про директора одного зі львівських підприємств. Воно виграло тендер на реставрацію і впорядкування території обходу навколо собору святого Юра у Львові, який є пам’яткою архітектури національного значення XVII століття.

У суді доведено, що посадовець, підробляючи офіційні документи, привласнив частину коштів, виділену на роботи. Йдеться про понад 2 млн грн.

«Директор товариства, використовуючи службове становище, видав завідомо підроблені офіційні документи, у яких завищив об’єми та вартість виконаних будівельних робіт. Тоді як деякі роботи не проводили і будматеріалів не використовували взагалі або використовували частково», – вказано у повідомленні.

Суд визнав директора підприємства-підрядника винним у привласненні чужого майна шляхом зловживання особою своїм службовим становищем (ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України). Йому дали 7 років тюрми з конфіскацією всього належного майна.

Також засудженому заборонили три роки займатись підприємницькою діяльністю у сфері будівництва, реконструкції та інших робіт на замовлення держорганів чи місцевого самоврядування.

Кому могли винести вирок

Хоч прокуратура дещо розмито розповіла про цю справу, обставини дозволяють припустити, що йдеться про реставрацію території собору Юра, тендер на яку ще у 2021 році оголосило управління капітального будівництва ЛОДА. Переможцем тоді стало підприємство «Турист», із яким уклали договір на 10,66 млн грн.

Згодом Антимонопольний комітет виявив змову на цьому тендері, до якої вдався переможець торгів, ТзОВ «Підприємство «Турист», а також інший учасник – ТзОВ «Будівельно монтажне підприємство Євробуд». За це обидва товариства оштрафували.

Як відомо, вже у червні 2022 року правоохоронці викрили власника й керівника підприємства «Турист», львів’янина Володимира Смалюха, на привласнені більше 2 млн грн на реставраційних роботах на території собору.

Реконструкція території собору святого Юра станом на листопад 2021 року, фото – ЛОДА

Після скандалу з розкраданням бюджетних коштів реконструкцію території собору святого Юра у Львові призупинили і відновили аж у листопаді 2023 року. Причиною цьому став заклик Львівської архієпархії УГКЦ завершити реставрацію занедбаних сходів, які ведуть до храму, та влаштувати водостоки. На той момент у Львівській ОВА не уточняли, який саме підрядник відновив роботи на території пам’ятки.

Наприкінці 2023 року журналісти NGL media виявили, що для реконструкції подвір’я собору святого Юра планують закупити плити з пісковика за завищеними вдвічі цінами. Управління капітального будівництва ЛОВА уклало з ТОВ «Тім-Буд» нову угоду на реставрацію території пам’ятки на 31,4 млн грн. Ремонт підрядник мав би завершити до кінця 2024 року.

При цьому влітку 2024 року Львівська обласна прокуратура заявила, що директор фірми-підрядника разом із виконавцем реставраційних робіт на території собору святого Юра привласнили 300 тисяч грн. Назви підприємства прокурори не уточняли.

Додамо, що собор святого Юра у Львові розпочали реконструювати ще у 2018 році. Станом на жовтень 2021 року на об’єкті було виконано 30% робіт, хоча повністю завершити реконструкцію обіцяли у 2022 році.

Довідково:

Архикафедральний собор святого Юра – головний греко-католицький собор Львова і Львівської архиєпархії. На його території упродовж століть знаходилася резиденція митрополитів УГКЦ. З 1998 року собор разом із комплексом його будівель належить до Світової спадщини ЮНЕСКО.

До комплексу пам’ятки входять: бароковий собор (1745–1770) із дзвіницею (дзвін з 1341), рококова з класицистичними портиками митрополича палата (1761–1762), будинки капітули, тераси з двораменними сходами, ажурна огорожа довкола подвір’я храму із двома брамами в подвір’ї (1771) та мури, що довкола капітульних будинків і митрополичих садів (1772).

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-10-24 13:05:32