Львівський портал

У Львові реконструюють будинок, крадений під час «Афери століття»

Будинок на Підзамчі, який крали у межах «Афери століття» і таки вдалося повернути у комунальну власність, Львів віддав у пільгову оренду і тепер там проводять реконструкцію. У будівлі планують створити Центр розвитку лідерства Української академії лідерства. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі мерії.

Вісім років тому у Львові почала працювати Академія лідерства, спочатку базуючись в орендованому приміщенні у Брюховичах. У 2018 році місто надало академії занедбану комунальну будівлю на вулиці А. Тесленка, 2, з орендною платою лише 1 гривня на рік протягом 10 років. Проте навчальний заклад мав провести реконструкцію цього приміщення.

«Тут, на вул. Тесленка, що поблизу палацу Гната Хоткевича, буде повністю сучасний кампус із великим укриттям, сучасною їдальнею, яка буде функціонувати не лише для наших студентів, а й для всіх охочих, матиме навчальні приміщення та кімнати для проживання», – розповів керівник департаменту розвитку, партнерств та інфраструктури УАЛ Любомир Шимків.

Впродовж останніх шести років академія залучала кошти від різних партнерів, підприємців та закордонних організацій, поступово реалізуючи проєкт. Львів замінив перекриття, дах і вікна. На сьогодні завершено 50% будівельних робіт, а вже у лютому 2025 року планують відкрити Центр розвитку лідерства Української академії лідерства.

Як повідомляв Львівський портал, наприкінці 2016 року на фізичні та юридичні особи було безпідставно зареєстроване право приватної власності на 20 комунальних приміщень Львова. Серед них – будівлі на вул. Січових Стрільців, 3, вул. Ярослава Стецька, 11, вул. Лазаренка, 25 та інші. Фактично група шахраїв намагалась вкрасти цю нерухомість у міста.

Справа дістала назву «Афера століття». До неї, як з’ясувалось, могли також бути причетні й працівники мерії, у їхніх кабінетах проводили обшуки.

Комунальні приміщення нелегально перереєстрували на приватних осіб – підприємиць Ірину Сандул та Людмилу Малькову. Вони разом зі своїми колегами, скориставшись відсутністю реєстру комунального майна, незаконно відчужили нерухомість міста.

Ще у 2017 році суд заарештував двох фігурантів цієї справи, проте одного з них відпустив під заставу. Ще одного підозрюваного, Артема Шпоту, суд виправдав у 2021 році, інший, Сергій Соболь, раптово помер. Підозрювані Ірина Санду і Людмила Малькова вироків не отримували.

У 2020 році суд повернув у власність міста приміщення, площею понад 1000 квадратних метрів та вартістю понад 10 млн гривень, на вул. Тесленка, 2, що у Шевченківському районі міста.

Дотепер Львову вдалося повернути 16 відчужених незаконним шляхом приміщень, щодо інших трьох судові справи ще тривають.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: візуалізація проєкту центру, ЛМР

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-10-24 10:27:17